Жінки та війна: 6 книжок до Дня захисників та захисниць України

Українська правда. Життя — 14 жовтня 2022, 18:33

Зараз набагато частіше, ніж раніше, можна почути жіночі історії про війну та боротьбу за свободу. У Збройних силах України сьогодні проходять службу понад 38 тисяч жінок, з них 7 тисяч пішли в армію після початку повномасштабної війни. Про сучасний та й про минулий жіночий досвід війни та перебування на фронтах, у підпіллі чи в окупації, написано ще зовсім недостатньо відвертих документальних праць. Втім, ті, що вийшли – це потужні, сильні книжки.

Жінка війни

Анна Шила

Жінки на війні – це не тільки військові. Це також парамедики, волонтерки, журналістки. Чи знали ми скільки відважних українок вирушать на Схід боронити свою Батьківщину з початку російської агресії, яка тоді чомусь називалася АТО? Жінок було дуже багато і їм довелося долати не тільки труднощі фронту, а й стереотипи про "місце жінки". Книжка Анни Шили була свого часу першою збіркою оповідань, написаних на основі інтерв’ю з 25-ма реальними героїнями.

Це дивовижні долі, в яких є особисті біль, боротьба, подвиг. Але водночас кожна з них – це символічний образ, у якому втілено життя й емоції багатьох жінок-воїнів.

Війна очима ТСН. 28 історій по той бік камери

Ольга Кашпор

Журналістка Ольга Кашпор народилась на Донеччині й війна для неї – це ще й "особиста справа". Вона створила книжку про те, якою бачили початок російської агресії на Сході журналісти Телевізійної Служби Новин і що вони хотіли донести нам, глядачам. У цій книжці багато світлин, образів, які западають у душу, коротких есе, які коментують фотографії та доповнюють візуальні історії.

Ця книга – одне з важливих документальних свідчень нашого часу. Частина прибутків, виручених від продажу книг йде придбання медичного обладнання для Головного військового госпіталю у Києві.

Вони перемогли. 11 історій про людей з ранами – видимими і невидимими

Анастасія Федченко

Анастасія Федченко – журналістка "Новинарні", воєнна репортерка, яка зібрала історії дивовижних людей. Це наші герої, які першими прийняли на себе удар у зоні АТО. Війна забрала у них здоров'я: комусь тепер бракує кінцівки, ока, чи здатності міцно спати. Втрачено друзів, рідних, побратимів. Але всі ці ветерани кидають виклик війні і продовжують жити: на протезах підкорюють Говерлу, стрибають з парашутом та здобувають медалі на спортивних змаганнях, працюють, подорожують і народжують дітей.

Одна з героїнь, Ольга Бенда, втратила ліву ногу. Втім, Ольга завзято бігає марафони: у 2019‑му вона була єдиною дівчиною на протезі, яка пробігла 10 км на Марафоні морської піхоти у США.

Долаючи тишу. Жіночі історії війни

Марта Гавришко

Досвід війни пережили багато українок і у минулому столітті. Історикиня, дослідниця гендерної проблематики, Марта Гавришко зібрала біографії жінок та дівчат, які у період Другої світової війни приєдналися до лав націоналістичного підпілля та Української повстанської армії у якості зв’язкових, розвідниць, санітарок, військових. Вони боролися за незалежність України пліч-о-пліч з чоловіками, але їхні голоси тривалий час не було чутно.

Ця книжка – збірка історій-сповідей жінок, які були не лише очевидицями, жертвами, але й виконавицями насильства. Читайте усю правду про те, що означало бути жінкою під час війни.

Жіноча справа

Галина Дацюк, Анатолій Лукащук

Видатні жінки у локальній історії 1940-х років. Читайте історії дівчат-зв'язкових, санітарок, господарчих жіночої станичної Організації Українських Націоналістів волинського села Кордишів на Тернопільщині. Книжка, створена на основі архівних матеріалів, уперше оприлюднює те, як ці дівчата боролися за Самостійну Україну і як їх за це карала радянська влада.

Видання приурочене до 80-річчя створення УПА. Хотілося б, щоб кожен регіон України досліджував "жіночий бік" місцевої історії та створював більше книжок про славних землячок.

У війни не жіноче обличчя

Світлана Алексієвич

Книжка лауреатки Нобелівської премії з літератури Світлани Алексієвич. У радянській військовій історії гучно лунали голоси чоловіків, війну розповідали переважно чоловіки. Але жінок та молодих дівчат, які були медсестрами, пралями, санінструкторами, саперами, снайперами, кулеметницями, кухарками і воювали нарівні з чоловіками, ніхто не слухав.

Більш того, їм доводилося іноді й замовчувати або фільтрувати свій досвід. І байдуже наскільки ти вправно стріляла і скількох винесла з бою: війна – то лише для чоловіків.

Добірка підготовлена за сприяння книжкової платформи Yakaboo.

Читайте також: У ЗСУ розповіли, скільки жінок захищають Україну на передовій

Реклама:

Головне сьогодні