При свічках, з 3D інсталяціями і в арт-пабі: як в Україні святкують ювілей Григорія Сковороди

— 3 грудня 2022, 21:30

Сьогодні, 3 грудня, виповнюється 300 років з дня народження українського філософа Григорія Сковороди. Хтось пам’ятає Сковороду за ідеями сродної праці й любові до мудрості й самовдосконалення, хтось за шкільною програмою і більшість – за зображенням на 500-гривневій купюрі. Але дослідники стверджують – ми ще не все знаємо про Григорія Сковороду. Розкривають таємниці про загадкового філософа на виставках, перфомансах та навіть у модних пабах столиці й інших міст України та за кордоном.

УП.Життя розповість, що цікавого про Григорія Сковороду можна дізнатись, відвідавши численні івенти до його 300-річчя.

Київ

Музей Тараса Шевченка

Актуалізують образ Григорія Сковороди на виставці у Музеї Тараса Шевченка в Києві. Тут обладнали експозицію із численними інтерактивними елементами. Пропонують зібрати свій образ одного з найбільш загадкових українських достойників.

"Часи випробувань вимагають від нас самоствердження, яке супроводжується пошуком і актуалізацією моральних авторитетів. Для українців уже понад 200 років таким авторитетом є філософ Григорій Сковорода. Його ідеї настільки вросли у наш культурний код, що часто ми й не здогадуємося про їхнє авторство", ‒ пояснили в запрошенні.

У Музеї Тараса Шевченка стартував проєкт про Григорія Сковороду. Фото: Facebook Музею Шевченка

Акцент зробили на осмисленні і перезавантаженні образу Сковороди художником Олександром Ройтбурдом. Митець одним із перших зробив образ Сковороди легким і зрозумілим, створивши своє полотно "Сад божественних пісень".

ВІДЕО ДНЯ

"Григорію Сковороді випало жити в часи, коли росія починала формуватися як імперія, посилюючи свої позиції шляхом поглинання суб’єктності колонізованих земель. Олександру Ройтбурду випало формуватися в часи, коли ця ж імперія (хай і під іншою назвою) давала тріщини, але все ж зберігала жорстку вертикаль і вимагала неухильно слідувати прийнятним шаблонам. Шаблони розірвано, і ми зараз перебуваємо на межі світів. Тож шлях, який обрав свого часу Сковорода, може слугувати для нас орієнтиром. Це шлях до пізнання себе, який ніколи не закінчується, на якому людина ділиться досвідом і приймає досвід", ‒ пропонують у музеї.

Коли: 2 грудня 2022 року ‒ 12 березня 2023 року

Де: Національний музей Тараса Шевченка

Виставка працюватиме за графіком роботи музею. Вхід на виставку ‒ за вхідним квитком до музею.

Музей історії України

Напередодні 300-ї річниці дня народження Григорія Сковороди відкрилась виставка "Світи Григорія Сковороди" в Національному музеї історії України. В експозиції ‒ предмети, які належали філософу й письменнику, та оригінальні документи й артефакти доби Бароко.

Зокрема, копії та оригінали документів про батьків Сковороди, його автографи студентських і викладацьких часів, рукописи та найперші публікації творів, а також спогади про філософа, зібрані Ізмаїлом Срезневським (спогади цінні тим, що їх надавали люди, які самі бачили Сковороду) із власноручними коментарями Дмитра Багалія, одного з найбільш плідних дослідників творчості філософа.

Читайте також: "Україна, яка завжди відроджувалась: у Мистецькому арсеналі відкрили виставку "Серце землі""

Свої твори на виставку надали Сергій Луцак і реконструктор одягу Сергій Шаменков.

Партнери виставки: Національна бібліотека України ім. В. І. Вернадського, Національний художній музей України, Центральний державний історичний архів України, м. Київ, Інститут літератури ім. Т. Шевченка НАНУ та Український інститут національної пам’яті.

Де: Музей історії України

Коли: до 28 квітня 2023 року, щодня з 10:00 до 17:00.

Вхід за звичайним квитком до музею – 90 грн, для школярів/студентів/пенсіонерів – 50 грн.

У Музеї історії України відкрилась виставка, присвячена Григорію Сковороді. Фото: Facebook Музею

Український дім

Зібрати свій актуальний образ Сковороди пропонують в Українському домі. Для експозиції "Світу Сковороди" зі Сковородинівки привезли скульптуру філософа, яка вистояла в час прямих ракетних ударів по музею. Вона є осердям виставки і водночас початком цілої історії про Сковороду, яку розповідає Український дім. Тут все від перфомансів зі свічками й бароковою музикою з повним зануренням у вайб епохи і до популярних в мережі картинок із котом Інжиром, який закликає збагнути себе за порадами Григорія Сковороди.

Авторка Кота Інжира Олена Павлова побувала на відкритті виставки в Українському домі. Фото: Олена Павлова

Завдяки формату 3D-туру відвідувачі зможуть прогулятися пам'ятними місцями мислителя, поглянути на село Сковородинівку до влучання російських ракет і після.

В експозиції також цінні артефакти того часу: рукописи, автографи, першодруки, списки, графіка та малюнки Григорія Сковороди, надані Інститутом літератури.

На виставці в Українському домі показують скульптуру Григорія Сковороди, яка була в музеї в Сковородинівці, на Харківщині. Фото: Олена Павлова

"Унікальна експозиція створена у непростий час. "Світ Сковороди" ‒ це перша виставка, якій не страшний блекаут. Концепція експозиції передбачає використання ліхтариків та свічок, які підсилять загальний задум мистецького проєкту: світло ідей Сковороди прорізатиме темряву не лише метафорично, а й буквально", ‒ коментують організатори.

Коли: з 4 по 11 грудня.

Вхід безкоштовний.

Сквот 17-б

Побачити переосмисленого ювіляра Сковороду поруч із сучасною зіркою мережі Інжиром також можна у столичному арт-пабі "Сквот 17-б". Там представили експозицію з картинами сучасних художників, присвячених бароковому мислителю. Також у закладі до ювілею Григорія Савича зробили спеціальний пункт у барному меню – коктейль "Сад божественних пісень".

Виставка діятиме до 5 грудня.

У столичному арт-пабі "Сквот 17-б" триває виставка до 300-річчя Григорія Сковороди. Фото: Facebook Сквот 17-б

Львів

У Львові ювілею Григорія Сковороди присвятили виставку "Мудрість як зброя". Мудрість Сковороди тут осягають за допомогою живопису, графіки і навіть ткацьких виробів 22 митців з усієї України. Родзинка виставки – 58 авторських плакатів сковородинівської тематики студентів факультетів дизайну і реклами.

"В основі задуму виставки було бажання візуалізувати духовну спадщину філософа, спонукати відвідувачів музею замислитись над глибиною думки, озброїтись сковородинівською мудрістю, яка б полегшила сприйняття викликів воєнного часу", — зазначають на сайті музею.

У Львові триває виставка, присвячена Григорію Сковороді. Фото: Facebook

Полтава

У суботу, 3 грудня, у центрі Полтави відкрили мініскульптуру Григорія Сковороди, створену коштом меценатів. Про це повідомив очільник Полтавської ОДА Дмитро Лунін. Наступного року планують замінити мініскульптуру на 3-метрову.

"Відкрили паркову скульптуру Григорію Сковороді до 300-річчя з дня його народження. Наш земляк Григорій Савич і Полтава заслужили на те, щоб бути разом. Наступного року на цьому місці стоятиме пам'ятник нашому філософу й нагадуватиме нам усім про мудрість "українського Сократа". Пам’ятаємо та вивчаємо його великий інтелектуальний спадок. Як казав сам Сковорода: "Не той дурний, хто не знає, але той, хто знати не хоче", ‒ написав Лунін в Telegram.

Поблизу мініскульптури урочисто погасили нову марку Укрпошти "Власна марка", присвячену Григорію Сковороді.

У Полтаві відкрили мініскульптуру Григорія Сковороди. Фото: telegram Дмитра Луніна

Вашингтон, США

Скульптуру мандрівному філософу з нагоди 300-річчя відкрили й далеко за межами його маршрутів. Тепер Сковорода є біля Українського дому у Вашингтоні DC. Скульптуру виконав американський митець Марк Роудс.

Статуя Сковороди зображає його під час ходи з патерицею і книжкою в руках. Монумент встановлений таким чином, що мислитель розвернутий в географічному напрямку України.

Автор скульптури називає себе "українцем за покликом душі" і каже, що від самого початку був вражений, що Сковорода навіть не як особистість, а як частина української самосвідомості був водночас простою, чемною, геніальною і комплексною людиною.

"Моє захоплення Сковородою зростало в міру захоплення українським народом, чим більше я пізнавав їх обох", ‒ додав скульптор.

У Вашингтоні відкрили скульптуру Григорія Сковороди. Фото: "Читомо"

Також мислителю присвятили численнні лекції, подкасти, ролики та книги. Так, наперелодні 300-річної дати побачила світ книга дослідника доробку Сковороди філософа Тараса Лютого.

Нагадаємо, що у Києво-Могилянській академії пройшов фестиваль, присвячений ювілею Григорія Сковороди. Як відбувався фестиваль в укритті, можна почитати тут.

Реклама:

Головне сьогодні