На Sotheby's на підтримку України продадуть обручку з 400-річним діамантом

— 7 грудня 2022, 12:19

Сьогодні на аукціоні Sotheby’s продадуть обручку з 400-річним діамантом, яка належить письменниці, телеведучій, правозахисниці Мітці Пердью. Після відвідин Київщини влітку цього року, жінка була вражена побаченим та пообіцяла допомогти Україні, продавши сімейну дорогоцінність.

Вдова магната Френка Пердью та спадкоємиця мережі готелів Sheraton Мітці Пердью приїхала до Ірпеня, Бородянки та Макарова та була шокована жорстокістю росіян та руйнуваннями, які вони принесли в Україну.

Мітці Пердью на Київщині. Фото: Поліція Київської області

"Як почувають себе люди, які безперервно витримують це, без перепочинку, принаймні вже півроку? Пробувши (в Україні) п'ять днів, я захотіла зробити більше. І тоді я почала думати: "Що я можу зробити, щоб бути найбільш корисною?" А далі подумала: "У мене дещо, що має історичне значення", – цитує її The New York Times.

ВІДЕО ДНЯ

Тож у середу, 7 листопада, Sothbey’s виставить на продаж родинну цінність сім’ї Пердью – смарагдову обручку, з якою Френк робив пропозицію Мітці у 1988 році. Вони одружилися того ж року, а після смерті чоловіка у 2005 році вона припинила носити цю коштовність.

Обручку зроблено з унікального старовинного каменю – його врятували з корабля Nuestra Señora de Atocha, який іспанський уряд відправив для дослідження та колонізації Америки, а він, повертаючись звідти у вересні 1622 року, потрапив у шторм та затонув із вантажем скарбів.

Каблучка зі смарагдом ​​з корабля, що затонув у 1622 році. Фото: Sotheby's

Затонулий корабель відкрив лише через 350 років мисливець за скарбами Мел Фішер. Він і подарував Пердью, який допомагав з порятунком затонулого судна, частину зі знайдених скарбів. Магнат пожертвував більшість з них Технічному коледжу Делавера та Смітсонівському інституту, а врятований зелений смарагд доручив перетворити на каблучку для коханої.

"Хоча я плекала свою прекрасну обручку більше 30 років, я б хотіла використати її зараз, щоб принести користь великому народу України. І я знаю, що мій покійний чоловік, Френк Пердью, поділяв би моє бажання допомогти тим, хто вкрай цього потребує", – йдеться в заяві Мітці Пердью для Sotheby's.

Френк і Мітці Пердью. Фото надано Мітці Пердью

Вартість обручки із восьмикутним смарагдом оцінюється від 50 000 до 70 000 доларів.

Читайте також: У Чехії виставили на аукціон скульптуру голого Путіна, за отримані кошти планують купити дрон

Реклама:

Головне сьогодні