В Україні вперше показали оригінали рукопису "Щедрика" Миколи Леонтовича. ФОТО

— 22 грудня 2022, 20:08

В Україні вперше можна було побачити оригінали рукопису найвідомішої різдвяної пісні у світі - "Щедрика" Миколи Леонтовича.

Це сталося на презентації виставкового проєкту "Я співаю, отже я існую", присвяченого 100-річчю американської прем’єри "Щедрика" та 145-річчю композитора Леонтовича.

Історичний виступ стався 5 жовтня 1922 року у нью-йоркському Carnegie Hall під час концерту хору Олександра Кошиця. Цей хор впродовж 1919-1924 років мав виступи у 17 країнах Західної Європи, північної та Південної Америки.

Партитура "Щедрика" написана рукою композитора за кілька років до прем’єри пісні у Карнегі Гол.

Фото: Tina Peresunko / Facebook

Унікальний раритет, наданий на одноденне експонування Інститутом рукопису Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського, уперше демонструвався публічно.

Фото: Valentyna Samchenko / Facebook

Читайте також: Укрпошта вводить в обіг марку, присвячену першому виконанню "Щедрика" у США

Також на виставці можна побачити унікальні матеріали з американської біографії "Щедрика": буклет прем’єрного концерту хору Кошиця (1922 рік), 100-річну платівку із нью-йоркським записом пісні, світлини з американського турне українського хору, зразки звучання "Щедрика" на Бродвеї (1926 рік) та в американській кінострічці Song of the Flame (1930 рік), раритетну колекцію різдвяно-новорічних листівок США із зображенням ластівок та дзвоників, платівки з найпершими грамофонними записами колядки Carol of the Bells та багато іншого.

Фото: Valentyna Samchenko / Facebook

Фото: Valentyna Samchenko / Facebook

Фото: Valentyna Samchenko / Facebook

Крім оригіналів рукопису "Щедрика", Центральний державний архів вищих органів влади та управління України надав для виставки два "унікальних" документи. Перший – афіша концерту хору Кошиця в Брюсселі в синьо-жовтих кольорах. Другий – лист Симона Петлюри до Олександра Кошиця, написаний Головою Директорії УНР незадовго до американської прем’єри "Щедрика".

Фото: Valentyna Samchenko / Facebook

У ньому Петлюра радив Кошицю:

"Дорогий Маестро! Я радий, що Вам пощастило наново зорганізувати капелу… Не забувайте, маестро, під час Ваших концертних виправ про українські справи, про нашу національну честь… Коли Вас будуть інтерв’ювати – незамітно говоріть "українська музика – пісня незалежна" – "своя" – "непохожа" – "своєрідна" – є частиною незалежної України".

Фото: archives.gov.ua

Найближчим часом за документами планують закріпити статус "унікальних документів Національного архівного фонду". Таке доручення на відкритті проєкту дав голова Державної архівної служби Анатолій Хромов.

Читайте також: Із бомбосховища – в Карнегі-Гол: тріумфальне повернення "Щедрика" до США через 100 років після прем'єри

Реклама:

Головне сьогодні