Одесу внесли до списку ЮНЕСКО без обговорення із захисниками архітектури міста

— 27 січня 2023, 17:30

Одеські захисники архітектури скаржаться, що їх не залучали до роботи комісії, що створювала досьє, необхідне для надання історичному центру Одеси статусу Всесвітньої спадщини під загрозою. Про це в репортажі УП.Життя розповіли в Одесі захисники архітектурних пам'яток, зокрема, голова громадської організації "Збережемо Одесу самі" Юрій Нікітін.

"Історія з включенням наших пам'яток до реєстру розпочинається з 1999 року. Це було пов’язано з тим, що Одеса майже не постраждала за минулої війни. Центр був збережений. Він був унікально запланований – там були чудові будівлі, які й зараз здебільшого є. Але переважно їх встигли дуже спаплюжити новобудовами-одороблами, які звели навіть у центральному історичному ареалі", – розповів УП.Життя активіст.

"Протягом 1990-х і на початку 2000-х неодноразово сюди приїздили з ЮНЕСКО, розглядали досьє й відмовляли. Номінаційне досьє з тих пір скорочувалось і скорочувалось – з нього вирізали цілі райони, вулиці, квартали. Зараз ми прийшли до цього досьє, яке розглядали днями. Там є лише окремі об’єкти. Новий документ створювався "на колінці". Дуже мало людей бачили те досьє. Я не впевнений, що всі об’єкти потрібні об'єкти до нього увійшли. А громадськість мали обов'язково залучати", – заявив Нікітін.

Нове номінування місцева влада ініціювала на початку повномасштабної війни. Міський уряд сконтактував з керівником Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Лазаром Елунду Ассомо, за його допомогою зібрали міжнародну робочу групу, яка в короткі строки створила необхідний документ – номінаційне досьє. В групу входили працівники Міністерства культури Італії, дослідники Політехнічного університету міста Турин, учасники номінаційного комітету ЮНЕСКО та одеські історики, культурологи й архітектори такі, як Олександр Бабіч, Андрій Красножон, Гєра Грудєв, Ганна Місюк, Дар’я Пікалова, Анатолій Ковров.

Фото: SusaTom / Flickr

У досьє "Історичний центр міста-порту Одеси" фахівці обґрунтували, чому центр Одеси мають включити до охоронного списку. Згідно їхніх висновків, центр Одеси відповідає двом критеріям реєстру із семи. Перший критерій стосувався одеської мультикультурності, а другий – унікальність історичної забудови згідно з планом кінця ХVIII століття від архітектора Франца де Воллана, що збереглася досі.

Координатор номінаційного проєкту Ніка Вікнянський пояснив: активістів не залучали, бо процедура не передбачає жодних слухань.

"Наші активісти хочуть, щоби з ними все обговорювали, але вони не в матеріалі, що таке ЮНЕСКО і що таке об’єкти. Можу сказати, що об’єкт у нас один і він називається історичний центр міста-порту Одеси. Іншого об’єкту нема. Все, що є в історичному центрі, і є культурною спадщиною. Границі об’єкту визначались науковцями. ...ЮНЕСКО це не те, що ми хочемо, а це наукова праця", – підкреслив Вікнянський.

Читайте також: Що Одесі дає статус пам’ятки ЮНЕСКО? Оцінюють активісти-одесити

У жовтні 2022 року досьє направили на розгляд Комітету ЮНЕСКО. Через війну в Україні розгляд відбувся за спрощеною процедурою.

Прямо перед позачерговою сесією з'ясувалося, що Міжнародна рада з питань пам’яток і визначних міст (ICOMOS) намагається просувати на міжнародному рівні російський пропагандистський наратив про заснування Одеси Катериною ІІ, включивши такий опис у свої рекомендації щодо об'єкту. Зірвати прийняття рішення по Одесі намагалася і російська делегація. Однак зрештою 25 січня Одесі все ж таки надали статус Всесвітньої спадщини під загрозою.

Фото: @o.tkachenko.ua / Instagram

За словами Вікнянського, до меж історичної зони, включеної в список ЮНЕСКО, входить план Одеси першого архітектора міста Франца де Воллана, а буферна зона включає в себе минулий Порто Франко та частину Французького бульвару.

Читайте також: Зупинити анексію України та знищення культурної спадщини: країни ЮНЕСКО звернулись до Росії

Реклама:

Головне сьогодні