В Україні почали тестувати прототип електронного реєстру музейного фонду

Марія Кабацій — 16 лютого 2023, 12:51

Представники 12 українських музеїв розпочали тестування прототипу електронної системи реєстру Музейного фонду України.

Про це повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

До робочої групи увійшли музейні заклади різного профілю: історичні, природничі, археологічні, художні тощо.

Їхній досвід дозволить врахувати всі потреби сучасних музейників під час розробки базового програмного забезпечення та створити зручну й корисну електронну систему обліку цінностей. Музейники тестуватимуть прототип реєстру, аналізуватимуть необхідний функціонал, а згодом нададуть свої відгуки та рекомендації щодо майбутнього програмного забезпечення.

Отримавши фідбек від музеїв, розробники доопрацюють електронну систему. Далі МКІП матиме завдання забезпечити реєстрацію в системі всіх установ, що зберігають предмети, які належать до Музейного фонду України.

Об'єднання музеїв єдиним реєстром дозволить їм самостійно вносити дані про предмети, які в них зберігаються, реставруються, перевозяться або були втрачені. Електронна система полегшить взаємодію з державними та міжнародними системами та сервісами для отримання дозволів на вивіз культурних цінностей та інтеграцію України в мистецьку спільноту Європи.

Музейники допоможуть створити зручну й корисну електронну систему обліку цінностей. Фото: Національний художній музей України / National Art Museum of Ukraine / Facebook

У МКІП повідомили, що державна частина Музейного фонду України наразі налічує понад 12 мільйонів об'єктів. І додали, що за останній рік потреба в діджиталізації музейних ресурсів стала нагальною, адже обстріли, пограбування та руйнування музеїв знищують також і облікову документацію.

Реалізацію цього проєкту було розпочато в рамках співпраці МКІП з Міністерством культури та національної спадщини Польщі та Solidarity Fund PL у 2022 році. Він фінансується канцелярією прем'єр-міністра Республіки Польща.

Читайте також: З українського мистецтва за кордоном знають петриківку й писанки, – директорка Одеського художнього музею

Реклама:

Головне сьогодні