Легендарний альбом гурту "ВВ" "Танці" отримає свій перший офіційний реліз і книгу

Ганна Щокань — 12 квітня 2023, 15:07

У 2023 році легендарний альбом "Танці" гурту "Воплі Відоплясова" нарешті отримає свій перший офіційний реліз. Три композиції з майбутнього релізу Org Music виклали у вільний доступ для українських медіа вже зараз. Це "Танці", "Були Деньки" та "Політрок".

Також про альбом "Танці" презентують книгу.

"Танці" – це справжня капсула часу з пізньорадянського Києва, де українські панки повставали проти репресивного правління Кремля та розкривали нові горизонти можливостей для української культури", – написали видавці.

Альбом "Танці" у 1989 почав своє життя у вигляді напівофіційної касети, записаної за одну ніч у Києві. Потім шанувальники улюбленців радянської панк-сцени "ВВ" переписували касету "вручну". Нове життя "Танців" почалось у 2019 році під час інтерв’ю американської музикознавиці Марії Соневицької з колишнім басистом гурту Олександром Піпою. Тоді оригінальну сесійну стрічку було повторно відкрито, після чого оригінальні доріжки заново звели на студії Infrasonic Sound.

Читайте УП.Культура у Telegram

Звукорежисер Дейв Гарднер, який безпосередньо займався цим завданням, таким чином прокоментував свою роботу над проєктом:

"Важко пояснити, що для мене значила залученість до цього проєкту. Моя родина жила в Україні та Білорусі до того, як деякі з нас емігрували до США, а решту розпорошив Голокост. Моя повага та любов до України та народу України лише посилилися за останнє десятиліття завдяки особистій дружбі, моїй симпатії та надзвичайному захопленню тим, як українці долають випробування, яких вони зазнали. Я справді вклав своє серце в роботу над цією платівкою".

Читайте також: Із бомбосховища – в Карнегі-Гол: тріумфальне повернення "Щедрика" до США через 100 років після прем'єри

22 квітня 2023 альбом "Танці" вперше буде випущено на вінілі до Record Store Day 2023 на Org Music, лейблі з Лос-Анджелеса (Каліфорнія) лімітованим тиражем у 2000 копій по всьому світу.

Коли у 1989 році "ВВ" записали свою "демо-версію" "Танців", то для поціновувачів радянського панку запис швидко набув статусу культового через драйвові пісні, які іронізують над життям в СРСР останніх років його існування. "Світ був парадоксальним. Ми просто показали цей абсурд", розповідав соліст "ВВ" Олег Скрипка про діяльність гурту в пізніх 80-х.

"Для мене було честю та хвилюванням працювати над першим офіційним релізом альбому "Танці" гурту "Воплі Відоплясова". Коли я лише почув про альбом і познайомився з Марією Соневицькою, я відразу зрозумів, що це проект, яким потрібно поділитися зі світом. Це диво, що касети знайшлися, і що Марія змогла їх перевезти з Києва", – так прокоментував реліз альбому "Танці" Ендрю Россітер, голова лейблу.

Також 22 квітня відбудеться презентація електронної версії англомовної книги "Танці" видавництва Bloomsbury. Це грунтовне музикознавче дослідження Марії Соневицької, яка зараз є доценткою Каліфорнійського університету.

У книзі авторка використала спогади й коментарі музикантів. Зокрема Євген Гудзь, фронтмен Gogol Bordello, згадує свої підліткові роки, коли він був суперфаном "ВВ".

"Коли я вперше почув ВВ, мене охопило почуття подиву. Коли вони почали грати, це мене дуже вразило, ніби ось воно, розумієш? Що, нарешті, все виходить на новий рівень. Весь цей метал, блюз-панк, блюз-альтернативна музика плюс етнічна музика, це було злиття. Гібрид. Довбані вітаміни, які мені потрібні", – сказав Гудзь в інтерв’ю для книги "Танці".

Про книгу висловився Юрій Гуржи, єврейсько-український музикант, берлінський ді-джей та композитор, родом із Харкова.

"Хоч до кінця року ще далеко, але я вже знаю, що "Танці" Марії Соневицької – безумовно, моя Книга 2023. Захоплююча історія про віху сучасної української рок-музики, ранній демо-запис "Воплів Відоплясова" – це розповідь про чотирьох молодих панків, які мали стати найважливішим гуртом перших десятиліть української незалежності. Це чудове дослідження, яке цікаво читати – я вважаю, як для тих, хто ніколи не чув про гурт, так і для таких людей, як я, чиє життя повністю змінилося завдяки цьому альбому", – каже Гуржи.

Читайте також: Як українська культура виходить з тіні Російської Імперії: пояснює креативна директорка Українського Інституту

Реклама:

Головне сьогодні