Ткаченко припустив можливість співпраці з "корисними росіянами"

Марія Кабацій — 28 квітня 2023, 16:00

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко припустив можливість співпраці з росіянами після закінчення російсько-української війни.

Читайте УП.Культура у Telegram

Про це він сказав у інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

У той же час в інтерв'ю Ткаченко заявив, що після закінчення війни можлива співпраця з "корисними росіянами". "Це не "хороші росіяни", бо хороших росіян не буває, а "корисні росіяни" вони є, вони відверто висловлюють свою позицію. Це артисти, письменники, і в подальшому якась співпраця з ними - це абсолютно нормальний, логічний процес, тому що вони розділяють цінності, які розділяє українське суспільство. Зокрема свободи, не втручання до внутрішніх справ інших країн, критикують Путіна. Тому зрозуміла можливість подальшої якоїсь кооперації", – сказав міністр.

На запитання, чи буде держава якось обмежувати діяльність російських артистів в Україні, у тому числі тих діячів культури, які зайняли нейтральну позицію, Ткаченко відповів так:

"На етапі обговорення виникало дуже багато запитань. А як це? За якими параметрами складати список "мовчунів"? Цей сильно чекав, чи не сильно? Цьому можна, чи не можна? Тобто це така, скоріше, пострадянська система мислення. Є законодавчі регуляторні механізми – санкції. Якщо щось інше – це робота громадянського суспільства, міністерства з промоутерськими компаніями, які опікуються привезенням цих артистів, роз'яснювальна робота в інформаційній площині. Зокрема що існує величезна кількість артистів, які сюди приїжджали під час війни, які тут виступали в метро, а не, так би мовити, "великий рускій мір".

ВІДЕО ДНЯ

Фото: Дмитро Ларін

Також у цьому ж інтерв'ю Ткаченко повідомив, що росіяни від початку повномасштабного вторгнення завдали майже 7 млрд збитків сфері української культури.

Станом на 18 квітня внаслідок російської агресії в Україні зруйновано або пошкоджено понад 550 культурних об'єктів.

Читайте також: "Зруйнована бібліотека" на гастролях: як Україна просуває свою літературу за кордоном

Реклама:

Головне сьогодні