Зв'язки з росіянами та Офісом президента. Журналісти проаналізували компанії, що перемогли в скандальному конкурсі кінопроектів

Марія Кабацій — 24 жовтня 2023, 16:50

Журналісти Bihus.Info проаналізували дані про компанії, що стали переможцями скандального конкурсу кінопроектів, та з'ясували, що деякі з них мають зв'язки з представниками нинішньої української влади, а частина працювала з росіянами аж до початку повномасштабного вторгнення.

Про це йдеться в новому розслідуванні Bihus.Info.

Раніше УП.Культура з'ясувала, що серед 53 проектів-переможців, яких оголосили у липні цього року, є 13 документальних і 40 художніх фільмів та серіалів, в тому числі один анімаційний. Серед продакшенів, чиї проекти відібрали і вироблятимуть за державний кошт: Film.ua, "Алхаб" (колишній "Стар Медіа"), продакшени холдингів Ігоря Коломойського "1+1 Медіа", Віктора Пінчука StarLightMedia, а також "Квартал 95" та інші.

Разом вони мають виробити 240 годин різножанрового україномовного контенту. За це держава має сплатити 448 млн гривень.

Після оголошення результатів конкурсу чи не найбільший скандал спричинило потрапляння до числа переможців продюсера Юрія Горбунова з серіалом "СМТ Інгулець", на який мали виділити 33 млн гривень. Він розповідав історію двох друзів-айтішніків Максима та Данила, які тікають від обстрілів Харкова та опиняються в смт Інгулець, де всім керує фермер Олексій Паровоз з кличкою Батя. Багато хто побачив у цьому герої власника ФК "Інгулець" Олександра Поворознюка, чиї висловлювання стали основою минулорічних хітів "Вова, *баш їх б***ь", "Я кайфую", "Остановіть ви цю ху*ню".

Майбутні зйомки такого серіалу викликали великий резонанс та критику. Деякі колеги Горбунова закликали його не брати державні кошти на серіал у той час, як українці самі збирають гроші на дрони. Скандал сягнув такого масштабу, що відреагував президент Володимир Зеленський, Він заявив, що на такі проекти треба шукати кошти не з бюджету і попросив міністра культури Олександра Ткаченка звільнитися. Сам Горбунов спочатку захищав свій проект, але зрештою відмовився від планів знімати його за бюджетні кошти.

Але, як з'ясували Bihus.Info, держпідприємство "Мультимедійна платформа іномовлення України", що є розпорядником коштів на серіали, після невеликої паузи продовжило підписувати договори з переможцями скандального конкурсу. Тож вирішили дізнатися більше про тих, хто зніматиме за державні гроші.

Компанії, що працювали з росіянами

Один з переможців конкурсу – компанія "Фільмстрім" продюсера Віталія Сіренка. Аж до початку повномасштабного вторгнення вона знімала серіали російською, з російськими акторами у головних ролях. Сам Сіренко у 2015 році заснував у РФ компанії "СВ Синема". У 2017 році ця компанія презентувала знятий за підтримки Департаменту засобів масової інформації і реклами міста Москва фільм "Забытая женщина", одним із продюсерів якого був Сіренко.

Російський актор Артем Алєксєєв на зйомках фільму компанії "Фільмстрім". Фото: @vitaliy.sirenko / Instagram

Нині ж "Фільмстрім" отримає понад 30 млн гривень на виробництво трьох проектів. Це мелодрама "Продовження роду" про чотирьох жінок, які зустрічають повномасштабне вторгнення у пологовому будинку на лінії фронту, мелодрама "Пором" про закоханих під час війни та серіал-антологія "Тривожні люди" про те, як українці реагують на повітряні тривоги.

Ще одна компанія, яка зніматиме за бюджетні кошти – заснована Сіренком у 2012 році "Енерджі фільм продакшн". Продюсер заявляє, що до цієї фірми зараз стосунку не має. Але у документах, поданих на конкурс, крім нинішньої власниці Наталії Богомолової, вказана його електронна адреса.

"Енерджі фільм продакшн" отримала майже 40 млн гривент на виробництво трьох проектів. Це драма "Моє кіно", серіал про психолога "Сімейний консультант" та 12-серійна мелодрама "Примарна спадщина".

Компанія, що зняла скандального "Юрика"

Ще один переможець – компанія "Основа фільм продакшн". Вона отримала з бюджету кошти на виробництво стрічки "Чотири вікна", жодної інформації про яку в мережі немає.

Влітку цього року компанія оскандалилася своїм фільмом "Юрик" про евакуацію з Маріуполя 11-річного хлопчика. Глядачі та маріупольці розкритикували ігрову стрічку за недостовірне зображення подій у Маріуполі. Спочатку творці "Юрика" заявили, що доопрацюють його, а згодом взагалі видалили з доступу.

Кадр з фільму "Юрик"

Компанії, наближені до влади

Серед переможців конкурсу знайшлася низка компаній, близьких до представників влади. Приміром, наближена до ексзаступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка "Кінокіт". Під час роботи Тимошенка в ОП вона почала отримувати мільйони бюджетних гривень на виготовлення контенту для каналу "Рада", який нині є частиною новинного марафону. За результатами скандального конкурсу "Кінокіт" зніматиме стрічку "Театр бойових дій". Інформації про сюжет та суму виділених коштів поки що немає.

Компанія "Мамас продакшн", співвласницею якої є колишня дружина ексміністра оборони Олексія Резнікова Алла, отримає майже 15 млн гривень на психологічно-кримінальний серіал "Кронін" про психолога, що працював у МВС та створив власний центр психологічної допомоги. А також зніме ще два проекти: "Пекельна крашанка" та "Вихід", суми на виготовлення яких ще не розголошували.

15 млн гривень з бюджету на виробництво фільмів має отримати створена у 2018 році компанія "Лайт комунікейшн". Раніше вона займалася виключно зйомками реклами, а після початку повномасштабного вторгнення почала знімати документальне кіно. Приміром фільм "Те, чого не має бути" режисера Саші Лідаговського, стрічку якого "Сквот 32" раніше продюсував нинішній голова ОП Андрій Єрмак.

"Мейнстрім Пікчерз" продюсера та колишнього бізнес-партнера Єрмака Артема Колюбаєва отримала з бюджету більше 20 млн гривень на виробництво трьох проектів. Це військова драма "Мангровий гай", військова драма "Одна велика родина" та драма про блокаду Маріуполя "Мистецтво в тіні".

Раніше Bihus.Info з'ясував, що цього року Колюбаєв став власником часток у дуже різних бізнесах. Серед них – виробництво БПЛА, де його бізнес-партнером став режисер російського походження Олексій Кірющенко, який, за інформацією журналістів, входив до складу комісії конкурсу кінопроектів.

Також кошти має отримати "Артформс Продакшн Україна", керівником якої є ексдружина Олександра Ткаченка Тетяна Гнєдаш. Компанія зніматиме серіал про правоохоронців під назвою "ОПГ" за майже 16 млн гривень.

Читайте також: Всім серіалів! Мінкульт розподілив 448 мільйонів на виробництво телевізійних фільмів

Реклама:

Головне сьогодні