Безкоштовно і з російськими субтитрами. ЄС повертає свій кінофестиваль до Росії

Анастасія Большакова — 27 жовтня 2023, 12:39

ЄС відновив Фестиваль європейського кіно в Росії. Церемонія відкриття вже відбулась у московському кінотеатрі. У 2022 року його в РФ не проводили через повномасштабне вторгнення Росії на територію України.

За словами представника ЄС в Росії Ролана Галарага, представлені на фестивалі фільми покажуть багатоманіття культур та емоцій, навіть у "складному контексті" відносин ЄС та Росії.

Фестиваль відбуватиметься онлайн з 1 по 15 листопада. Глядачі з усієї території РФ зможуть безкоштовно переглядати фільми на платформі Cool play з російськими субтитрами.

Також Галараг додав, що представництво планує й надалі проводити заходи на на території РФ. Але малі шанси того, що європейські культурні діячі зможуть їх відвідати.

Постер кінофестивалю. Фото: пресслужба Представництва ЄС в Росії

"У нинішні непрості часи ця тема видається найбільш актуальною. Зараз особливо важливо знаходити нові можливості взаєморозуміння. Доброта, сім'я, одна-єдина планета, спільна історія і спільне майбутнє - ось наші головні теми, засновані на загальнолюдських цінностях. Вкрай цінним здається продовжувати нагадувати про них зараз за допомогою сміливого, чесного, драматичного, смішного, людяного - дуже різного кіно", – сказав представник Посольства ЄС.

Фестиваль європейського кіно проводився понад 15 років. Організатором є Представництво Європейського Союзу у Росії.

Цьогоріч у програмі 19 фільмів з країн Європейського Союзу, зокрема Бельгії, Франції, Німеччини, Чехії, Іспанії та Італії. Також зазначені два фільми російського виробництва у співпраці з європейськими кіностудіями. Не зазначено жодних онлайн-зустрічей та дискусій з представниками стрічок, як це відбувалося під час Фестивалю у попередні роки.

Більше про кіно в Росії

Діяльність кіноіндустрії та фестивалів у РФ з початку повномасштабного вторгнення на територію України зійшла нанівець. Міжнародні фестивалі масово скасовуються, як і російські події.

У березні 2022 року продюсер і президент міжнародного кінофестивалю "Кінотавр" Олександр Роднянський повідомив, що подію перенесуть на невизначений термін. З того часу майбутнє фестивалю лишається невідомим, поки що проєкт поставлений на паузу.

"Чесно скажу – як можна говорити про фестивалі, коли країна веде агресивну війну",написав Роднянський.

Більш того, низка великих голлівудських кінокомпаній, такі як Universal, Sony та Paramount, відмовляються працювати на ринку Росії. Disney припинила ліцензування контенту на території РФ, а також оголосила про вихід усього бізнесу з країни. Також компанія призупинила прокат своїх фільмів.

Компанія Warner Bros також вийшла з Росії, заборонивши трансляції своїх фільмів на російських телеканалах. Серед найпопулярніших продуктів компанії – серія фільмів про Гаррі Поттера, фільми DC та інші.

Проте, це не спинило певні кінотеатри від показу неліцензованого контенту. Найкасовіший фільм компанії Warner Bros "Барбі" вийшов у прокат попри відсутність прав на показ стрічки.

Реклама:

Головне сьогодні