Фільм українського продюсера Гліба Лук’янця переміг на IDFA Forum в Амстердамі

Анастасія Большакова — 17 листопада 2023, 11:50

Польсько-палестинський проєкт "Син вулиць" (Son of the Streets) став переможцем галузевої події IDFA Forum в Амстердамі. Його спродюсував українець Гліб Лук’янець, повідомили організатори фестивалю.

Сюжет фільму розповідає про палестинського хлопчика, який живе в таборі біженців у Бейруті. Попри обставини, він вирушає у подорож до світлого майбутнього.

"Своїм рішенням ми хотіли б підтримати не лише конкретний талант, а й ідею. Якщо є якийсь проєкт, який потребує підтримки в цей момент найбільше, то це саме він. Ми хотіли б визнати боротьбу нації, яка змушена жити як привид, затиснута між стінами. Без дому, без ідентичності, без землі. Але з відвагою етичної копродукції Півночі та Півдня розповісти кінематографічну історію, коли світ не слухає", – розповіли журі фестивалю.

IDFA Forum відбувався з 12 до 15 листопада в Амстердамі у межах найбільшого фестивалю документалістики IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam). Участь у форумі дозволяє творцям знайти додаткове фінансування і знайти копродюсерів, або інших партнерів для своїх проєктів.

Гліб Лук'янець на нагородженні форуму. Фото: IDFA

Як розповів Гліб Лук’янець виданню Moviegram, над фільмом почали працювати ще у 2020 році. Більшою мірою стрічка вже була профінансована, тому перемога на форумі дозволить покращити її на етапі постпродакшену та покрити витрати на монтаж.

ВІДЕО ДНЯ

"Зараз це дуже делікатна тема, яка набирає на всіх івентах великого розголосу саме через політичну складову. Хоча у проєкті я не сумнівався ще до подій у жовтні. По суті всіх партнерів ми задовго до жовтня позбирали, для нас війна, яка почалася в Газі не була хайпом. Навпаки, я через це втратив режисера, бо він випав з процесу і з першого дня туди поїхав. Для нього зараз втратило сенс кіно", – додав продюсер.

Крім того, почесну відзнаку отримав український фільм "Militantropos" (раніше називався "Дні, що хочеться забути"). Над створенням працювали продакшен TABOR, а також четверо режисерів: Максим Наконечний, Єлизавета Сміт, Аліна Горлова та Семен Мозговий. Стрічка розповідає про вплив російсько-української війни на поведінку людини й на різні аспекти життя.

Нагородження команди фільму Militantropos. Фото: TABOR Production

Хто брав участь у IDFA Forum

Усього цьогоріч на індустрійну секцію відібрали 64 проєкти. Від українських кіноматографістів на форум подали 8 фільмів:

  • "Червона зона" (Red Zone), реж. Ірина Цілик
  • Militantropos ("Дні, що хочеться забути"), реж. Максим Наконечний, Єлизавета Сміт, Аліна Горлова, Семен Мозговий
  • "У повітрі", реж. Оксана Сигарева
  • "Вогні" (Lights), реж. Міла Тешаєва, Маркус Ленц
  • "Квіти України", реж. Аделіна Борець
  • "Переміщені", реж. Ольга Журба
  • "Залізна сотня", реж. Юлія Гонтарук
  • "Прах, що осідає шаром на поверхні", реж. Зоя Лактіонова

Читайте також: В Амстердамі відбулася світова прем'єра фільму про українську дівчинку, що тікає від війни

Реклама:

Головне сьогодні