В Амстердамі відбулася світова прем'єра фільму про українську дівчинку, що тікає від війни

Марія Кабацій — 16 листопада 2023, 16:48

На Міжнародному фестивалі документального кіно в Амстердамі (IDFA) відбулася світова прем'єра фільму режисерів Сімона Леренга Вільмонта та Аліси Коваленко Girl Away From Home.

Він розповідає про 13-річну дівчинку, яка тікає від війни в Україні.

Сімон Леренг Вільмонт раніше зняв в Україні два повнометражні документальні фільми: "Віддалений гавкіт собак" і "Будинок зі скалок". Обидва вони присвячені дітям, які живуть в суспільстві, що постійно перебуває під загрозою російської агресії. Стрічка "Будинок зі скалок" цьогоріч потрапила до списку номінантів на Оскар.

Сімон Леренг Вільмонт зняв в Україні два повнометражні документальні фільми

Аліса Коваленко у 2014 році у найзапекліших точках фронту на Донбасі зняла документальний фільм "Аліса в країні війни". Його прем'єра також відбулася на кінофестивалі IDFA. У 2014-му потрапила в полон до російських окупантів під Краматорськом. ЇЇ друга документалка "Домашні ігри" (2018) здобула дев'ять міжнародних нагород. У лютому 2023 року на Берлінському кінофестивалі відбудеться прем’єра документального фільму Аліси Коваленко "Ми не згаснемо". На початку повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році режисерка вступила до Української добровольчої армії.

Аліса Коваленко після вторгнення Росії у 2022 приєдналася до армії

Спільна робота Коваленко та Вільмонта розповідає історію 13-річної Насті, яка живе в Києві. Через кілька тижнів після того, як її команда виграє змагання з художньої гімнастики Росія повномасштабно атакує Україну. Настя змушена тікати до Німеччини з бабусею.

"Тепер Насті доводиться будувати нове життя без батьків і друзів з гімнастики. Вона не знає, коли зможе повернутися до Києва і знову побачити батьків і друзів", - йдеться в описі фільму.

Прем'єрний показ на IDFA пройшов 13 листопада. Загалом на фестивалі заплановано п'ять показів стрічки Girl Away From Home.

В розмові з УП.Культура Аліса Коваленко розповіла, як пройшла в Амстердамі світова прем'єра її нової роботи. "Вже за кілька днів до прем'єри був солдаут, були розпродані всі квитки. На прем'єрі була повна зала. Була дуже емоційна прем'єра", – розповіла режисерка.

Коваленко зазначила, що глядачі фестивалю IDFA завжди активно обговорюють фільми, які побачили: "В Амстердамі на IDFA завжди прекрасні глядачі. Там ніхто не виходить на титрах. Більшість залишається на зустрічі з режисерами. І так само і у нас було. Майже всі залишилися поговорити про кіно після показу. Коли ми вийшли на сцену, продюсерка з Данії Марія плакала, їй було важко говорити. Мені теж було важко говорити, я була переповнена емоціями. Були прекрасні відгуки, багато хто підходив, дякував за кіно, за таку ніжну чуттєву історію".

Фільм Girl Away From Home є частиною відзначеного нагородами документального серіалу "Діти на Шовковому шляху", створеного датською продюсерською компанією Toolbox Film. "Кожен фільм – це портрет дитини віком 11-14 років, яка бореться з життєвими викликами, великими чи малими, у процесі дорослішання", – розповідав раніше Вільмонт.

Кадр з фільму Girl Away From Home

Режисерка розповіла, що знімати цей фільм разом з номінантом на Оскар Вільмонтом домовилися ще до початку повномасштабної війни, тоді ж зняли і велику частину матеріалу. "Історія мала бути трошки інакшою, але повномасштабна війна усе змінила. Ми в якийсь момент поставили взагалі цей проект на паузу. А через кілька місяців зустрілися, і вирішили, що важливо закінчити цей фільм. Драматургія, історія змінилася. Хоча це досить простий фільм, але він неймовірно ніжний", – додала Коваленко.

Режисерка зазначила, що ця історія їй близька, бо з початком вторгнення Росії теж не мала змоги бачити рідних: "Для мене це дуже чутлива історія, я відчуваю з нею багато спільного, тому що я також на початку повномасштабної війни, коли пішла воювати, не бачила сина чотири місяці. І ця історія також про це. Про те, як родини розлучені, як батьки не бачать своїх дітей вже багато місяців".

Коваленко поділилася, що на цьогорічному IDFA показують ще один її фільм – "Ми не згаснемо". "Була голландська прем'єра в програмі Best of Fest, тобто це найкращі фестивальні фільми. Ця прем'єра також пройшла прекрасно і були теплі відгуки. І навіть там є таке голосування глядацьке і ми знаходимося в десятці фільмів за оцінками глядачів. До речі, на першому місці зараз "20 днів у Маріуполі", – підкреслила режисерка.

За голосами глядачів на IDFA лідирує "20 днів в Маріуполі". Фото: Stephane Siohan / Facebook

Читайте також: Як зняти фільм у Лисичанську і потрапити на Оскар: Інтерв'ю з режисером "Будинку зі скалок" Сімоном Леренгом Вільмонтом

Реклама:

Головне сьогодні