Скандал на книжковій премії США: фіналісти закликали зупинити вогонь між Ізраїлем та ХАМАС

Анастасія Большакова — 17 листопада 2023, 16:37

Двадцять з 25 номінованих письменників Національної книжкової премії в США закликали припинити вогонь між Ізраїлем та Газою.

Про це повідомило The Guardian.

На церемонії оголошення переможців 16 листопада у Нью-Йорку більшість фіналістів вийшла на сцену. Після того, як назвали імена усіх лауреатів, одна з письменниць - Алія Білал - звернулася до глядачів. Номінантка в категорії художньої літератури за роман "Храмовий народ" зачитала підготовану заяву: "Від імені фіналістів ми виступаємо проти безперервних бомбардувань Гази і закликаємо до гуманітарного припинення вогню, щоб задовольнити гуманітарні потреби палестинського цивільного населення, особливо дітей"

Також Білал додала, що автори однаково виступають проти антисемітизму, антипалестинських настроїв та ісламофобії. Вони розуміють, що кровопролиття ніяк не сприятиме миру в регіоні.

Алія Білал звернулася до глядачів Національної книжкової премії США. Фото: National Book Foundation

Відмова спонсорів від фінансування премії

У середу, 15 листопада, один зі спонсорів Національної книжкової премії відмовився від фінансування події. Генеральна директорка спонсорської організації Zibby Media, Зіббі Оуенс, розповідала, що незадовго до проведення церемонії її повідомили про можливу промову.

"Всі номінанти премії об'єдналися в блок і вирішили використовувати платформу під час переможних промов для просування пропалестинського, антиізраїльського порядку денного. Знаючи, що я була спонсоркою, моє джерело хотіло, щоб я була в курсі подій", – написала Оуенс.

Після того вона звернулася до організаторів премії, та назвала дії авторів сприяють "дискримінації Ізраїлю та єврейського народу". Згодом Зіббі Оуенс повністю відмовилася від спонсорства Національної книжкової премії.

Церемонія нагородження книжкової премії. Фото: The New York Times

"Я знаю, що кілька інших спонсорів мали розмови з NBF (організаторами премії - ред.), в тому числі один, який сказав, що подальша підтримка буде малоймовірною, якщо вони дозволять подібним речам продовжуватися. Інші вирішили не брати участь", – додала спонсорка.

Ще один зі спонсорів – організація Book of the Month повідомила, що також вирішила не брати участь у заході, але продовжить фінансування.

Пресслужба Національної книжкової фундації випустила звернення до аудиторії, щоб запевнити у безпеці цьогорічної церемонії:

"Політичні заяви, якщо вони будуть зроблені, аж ніяк не є безпрецедентними в історії Національної книжкової премії, та й взагалі будь-якої церемонії нагородження. Ми співпрацюємо з організаторами, щоб забезпечити безпечне середовище для всіх наших гостей. Звісно, ми сподіваємося, що кожен, хто відвідає Національну книжкову премію особисто або приєднається до неї онлайн, прийде з духом розуміння, співчуття та людяності - тих самих речей, на які надихають книжки, які ми любимо".

Письменники зібрались для промови. Фото: Beowulf Sheehan

Організатори додали, що слова письменників зараз "важливі як ніколи".

Загалом спонсорами Національної книжкової премії США є Національний фонд підтримки мистецтв США, Департамент культури міста Нью-Йорк, Apple Books, видавництва Barnes & Noble, Macmillan Publishers та Simon & Schuster. Крім того, премію фінансують DIOR, TikTok та ще десятки організацій та приватних осіб.

Як ситуація між Ізраїлем та Палестиною розділили культурний простір

Національна книжкова премія існує вже 74 роки й вона стала не першим майданчиком, що розділив культурну спільноту в питанні війни між Ізраїлем та ХАМАС.

Раніше у Лондоні скасували виставку китайського митця Ай Вейвея через пост про Ізраїль та ХАМАС у соціальних мережах, який він згодом видалив. Як зазначив художник, його виставку скасували, "щоб уникнути подальших суперечок і заради мого власного добробуту".

Славой Жижек на відкритті Фракфуртського книжкового ярмарку. Фото: Arne Dedert/dpa/picture alliance

На церемонії відкриття Франкфуртського книжкового ярмарку представник Словенії, автор Славой Жижек засудив терористичну атаку палестинського ісламістського руху ХАМАС на Ізраїль, але і закликав "дослухатися до палестинців і врахувати їхнє минуле, щоб зрозуміти причини конфлікту". Також Ярмарок розкритикували за відкладення події на честь палестинської письменниці Аданії Шиблі. До початку ярмарку її мали нагородити премією LiBeraturpreis асоціації Litprom, що присуджується авторам країн Глобального Півдня.

Читайте також: У Лондоні скасували виставку Ай Вейвея через його пост про Ізраїль та ХАМАС

Реклама:

Головне сьогодні