Створювали 45 років. The Beatles випустили свою останню записану пісню

Марія Кабацій — 2 листопада 2023, 15:39

Легенда рок-мізики гурт The Beatles оголосив про випуск "фінальної пісні" – останньої музичної композиції, яку записали усі учасники "Ліверпульської четвірки".

Реліз пісні під назвою Now And Then призначили на четвер, 2 листопада. Спочатку вона прозвучала на радіостанціях BBC Radio 2 та 6 Music, а далі – з'явиться на стрімінгових сервісах Spotify, Apple Music та Amazon Prime Music.

Як повідомляє BBC, перші такти цієї композиції написав лідер гурту Джон Леннон 45 років тому – в 1978 році. Втім, роботу над нею завершили лише минулого року – Маккартні та Старр дозаписали її у студії.

У 1978-му Леннон записав демо з вокалом і фортепіано у себе вдома в Нью-Йорку. Після його смерті вдова музиканта Йоко Оно передала касету із записом решті учасників гурту. На ній також містилися демо-записи пісень Free as a Bird та Real Love – їх завершили та випустили у 1995 і 96 роках. Тоді вони стали першим "новим" матеріалом The Beatles за 25 років.

"Ліверпульська четвірка". Фото: APPLE CORPS

Гурт також намагався записати третю пісню з касети – Now And Then, але справа не пішла. "У пісні був приспів, але майже не було куплетів. Ми записали мінусовку, чорновий варіант, який ми так і не закінчили", – згадував продюсер Джефф Лінн.

Минулого року для пісні знайшли рішення: за допомогою спеціальної програми "підняли" голос Леннона з оригінального касетного запису, видаливши фонове шипіння і гудіння електромережі, які заважали під час попередніх спроб завершити пісню.

За словами Маккартні, після того голос Леннона став звучати "кришталево чисто". "Це було найближче з усіх наших спроб наблизитися до того, щоб повернути його в кімнату", - розповів Старр.

Now And Then описують як пісню про кохання, у стилі типовому для сольної творчості Джона Леннона 1970-х років. Зараз, коли половини учасників гурту немає в живих, вона набуває сенсів зворушливої рефлексії про дружбу музикантів.

"Слухати, як Джон і Пол разом співають перший приспів, як вони фіксуються на рядку "Час від часу я сумую за тобою" – це, м'яко кажучи, надзвичайно потужно", – зазначив Роб Шеффілд з журналу Rolling Stone.

Відео для "фінальної пісні" The Beatles створили з раніше неопублікованих кадрів, в тому числі наданих барабанщиком гурту Пітом Бестом (був у гурті у 1960-1962-му) та його братом Роагом.

Роаг розповів, що купив ці кадри у людини, яка знімала виступу гурту в залі пресвітеріанської церкви Святого Павла в Біркенхеді в лютому 1962 року, за вісім місяців до виходу їхнього дебютного синглу. На також єдиний відомий запис виступу гурту в шкіряних костюмах, які вони носили ще до того, як стали відомими.

Промо пісні включало і 15-хвилинний документальний фільм, який розповідав про роботу над піснею Now And Then.

Читайте також: У США нейробіологи реконструювали пісню Pink Floyd за активністю мозку людей, які її слухали

Реклама:

Головне сьогодні