На фронті загинув український письменник та волонтер Олександр Меньшов

Анастасія Большакова — 27 листопада 2023, 15:36

Під час виконання бойового завдання поблизу Кліщіївки на Донеччині загинув Олександр Меньшов. У чоловіка залишилися дружина та двоє дітей. Про смерть військовослужбовця повідомила видавнича група "КМ-Букс".

"Олександр з родиною прожив пів року в окупованому рашистами Херсоні, а потім, подолавши шестиденний шлях повз 25 ворожих блокпостів, вивіз родину до відносно безпечної Вінниці і вступив до лав ЗСУ, щоб наблизити можливість повернутися до рідного міста. На превеликий жаль, його життя обірвав мінометний обстріл поблизу Кліщіївки на Донеччині", – написали у видавництві.

У "КМ-Букс" також додали, що днями з друку вийшла книга Олександра "Я, Фокс і окупація" – щоденник про життя в окупованому Херсоні. Письменник так і не встиг дізнатися про цю новину.

Олександр Меньшов народився у 1977 році у Херсоні. До повномасштабного вторгнення він писав книжки у жанрі детектив та альтернативна історія. Також чоловік долучався до роботи національної скаутської організації "Пласт", вів історичну колонку на сторінці "Пласт Херсон" у соціальних мережах.

Олександр Меньшов та кіт Фокс. Фото: Олександр Меньшов

"Поки Херсон був окупований, Олександр таємно проводив сходини онлайн для гуртка доньки Поліни, розповідаючи про історію України", – розповіли у Пласті.

Головна редакторка херсонського видання "Кавун City" Євгенія Вірлич написала, що письменник таємно розвозив продукти та усі необхідні речі сім’ям пластунів.

Вахтанг Кіпіані та Олександ Меньшов на презентації книжки "Справа Василя Стуса". Фото: Вахтанг Кіпіані

"Наша редакція провела в окупації 4,5 місяці. Протягом цього часу ми майже не виходили з дому. Проте мали "очі" серед місцевих мешканців. Такими очима були для нас зокрема очі відомого херсонського письменника Олександра Меньшова. Він загинув, захищаючи Україну, 17 листопада 2023 року", – додала журналістка.

У соціальних мережах також відреагував публіцист та журналіст Вахтанг Кіпіані. У своєму дописі він написав:

"Це Херсон до окупації. Повна зала людей, зацікавлених дізнатися більше про справу Стуса. Після зустрічі багато обійм, коротких розмов і книга місцевого автора у подарунок. Фото на пам'ять... Кілька разів списувались – Сашко відклав для Музею-архіву преси числа колаборантських газет, які друкували росіяни в місті. І от щойно Пласт Херсон повідомив, що Олександр Меньшов, молодший сержант ЗСУ і батько пластунки Поліни, загинув, захищаючи Україну від російських окупантів. Вічна пам'ять побратимові. Кожен раз - ніж у серце. Яких людей втрачаємо".

Обкладинка книжки, яка вийшла у видавництва "КМ-Букс". Фото: Олександр Меньшов

Редакція Читомо зібрала творчий доробок Олександра Меньшова. Крім книги-щоденника про окупований Херсон "Я, Фокс і окупація" він також написав:

  • "Репринти незакінчених чернеток" про Херсон періоду Другої світової війни;
  • "Верифікація вічності" про альтернативну історію незалежної України;
  • "Формікаріум" про громадянський устрій в людському суспільстві;
  • "Третя терція" про детективну історію випускника юридичного факультету.

В одному з інтерв’ю Олександр Меньшов сказав: "У нас виходу немає, не ми почали цю війну, цю агресію проти нас. І я б хотів, щоб мої діти жили в мирній і сильній Україні, хай краще ми будемо воювати і зараз вирішимо це питання, ніж вони. Сподіваюсь на нашу перемогу, все в нас вийде".

Читайте також: Загинув військовий та письменник Максим Петренко

Реклама:

Головне сьогодні