Хто кому "Хазяїн": Театр на Подолі змінив прізвище Зеленського з оригінальної п'єси

Анастасія Большакова — 28 листопада 2023, 13:15

У новій постановці режисера Івана Уривського та сценографа Петра Богомазова за п’єсою "Хазяїн" Івана Карпенка-Карого замінили прізвище одного з героїв. Так економ Зеленський з оригіналу став Залуським. Виконують роль персонажа Сергій Сипливий і Сергій Гринін.

Про це у день прем’єри, 27 листопада, розповів головний редактор "Главкома" Микола Підвезяний.

"Цікаво, це вже цензура чи ще ні?) У Карпенка-Карого у "Хазяїні" є не дуже вправний економ, на прізвище Зеленський. Хто пам'ятає, Зеленський у творі скаржиться на підлеглих йому "холопів", що "силу мають", боїться, що вони "можуть наговорити зайве". І ось у новій постановці у Театрі на Подолі за версією режисера Уривського події "Хазяїна" перенесені у сучасність, і Зеленський тут вже став... Залуським", – написав Підвезяний.

За його словами, усі інші герої лишилися з оригінальними іменами та прізвищами.

Прем'єра вистави "Хазяїн". Фото: @ira_marconi

УП. Культура звернулася за коментарем до Театру на Подолі. В театрі повідомили, що режисер та художній керівник не коментуватимуть своє рішення, адже їхнє пояснення "лише доллє масла у вогонь".

Проте, вже наступного дня, 28 листопада, Іван Уривський прокоментував ситуацію. Він розповів, що п’єса сильно скорочена – деякі персонажі об’єднані в один, жінки грають чоловічі ролі. Тому деякі прізвища змінені, бо автори постановки не хотіли спекулювати на відомому прізвищі і не порушувати структуру вистави.

Прем'єра вистави "Хазяїн". Фото: @ira_marconi

Також режисер додав: "Деякі персонажі взагалі відсутні, навіть жінки виконують чоловічі ролі. Немає елементів національних костюмів. Пʼєса сильно скорочена. Всі персонажі (особливо прізвища) пʼєси та вистави є вигаданими та не відповідають реальності і дійсності, не мають на меті когось образити чи скомпрометувати. А центральним персонажем є вівці, тому приходьте і робіть висновки самі!"

Реакція

Поціновувачі театру та культурні дієвці відреагували на цю ситуацію в свій спосіб – квитки на виставу розпродані до 24 січня.

"Перенесення подій в сучасний "офіс" абсолютно природнє, впізнавані і сьогодні типажі, краудфандінг на памʼятник Котляревському в Полтаві, і фінал в залі серед нас – "нема питань?". Дзеркало, в яке не завжди приємно дивитись. Але ж театр – то не завжди про прекрасне, чи не так? Квитки ще є на січень. Дуже раджу", – написала колишня заступниця Міністра культури Галина Григоренко.

Герої вистави. Фото: @ira_marconi

Відгук на виставу опублікувала журналістка Валентина Клименко:

"Нумо пофантазуємо: залишили у виставі прізвище Зеленського, похіхікали, пошукали символізм, щоб що? А якщо режисер не хоче, щоб ця деталь, цей збіг перетягнув на себе смисловий центр вистави, бо він хоче про інше поговорити, – написала журналістка, – Побачити в зміні прізвища Зеленського на Залуського натяк на Залужного - це підозрювати всіх на світі у зраді. Не принижуйте митців такими підозрами і не ведіться на чиїсь інтерпретації, ви ж дорослі люди, їй Богу. Раджу купити квитки і подивитися виставу, на 26 грудня зранку ще були…"

Герої вистави. Фото: @ira_marconi

Хазяйка Дикого театру та ведуча Телебачення Торонто Ярослава Кравченко також відреагувала на скандал. Вона написала, що критикувати зі сцени нікого не заборонено, якщо це лягає в персонажа і концепт. Також додала, що Уривський, на її думку, розумний режисер, який не додаватиме зайвих контекстів.

Новий "Хазяїн" у Театрі на Подолі

Оригінальна п’єса Івана Карпенка-Карого – це соціальна комедія, що розповідає про становлення селянського середнього класу в кінці XIX століття. Сам автор характеризував твір, як злу сатиру на людську любов до стяжання без жодної іншої мети.

Персонажі використовують мобільні телефони, камери відеоспостереження. Фото: @ira_marconi

У новому "Хазяїні" події перенесли у сучасність, а головний герой веде бізнес в офісі. Персонажі використовують мобільні телефони, камери відеоспостереження.

"Хто він сьогодні? Хазяїн. Тиран? Чи добрий газда, що дбає про бізнес, сім’ю й рідний край?" – вказано в описі до вистави.

Читайте також: Помер директор Театру на Печерську

Реклама:

Головне сьогодні