Волонтера, який хотів продати графіті Бенксі, засудили до трьох років умовно

Марія Кабацій — 28 листопада 2023, 18:28

Ірпінський міський суд виніс вирок у справі волонтера Сергія Довгого, який організував групу людей, які зрізали зі стіни зруйнованого будинку в Гостомелі графіті британського вуличного художника Бенксі "Жінка у протигазі".

Вирок на засіданні 17 листопада виголосила суддя Яна Шестопалова, повідомляють "Ґрати". Суд визнав Довгого винним та засудив його до п’яти років позбавлення волі, але звільнив його від відбування покарання з іспитовим строком у три роки.

Прокуратура звинувачувала Довгого у "завершеному замаху на крадіжку в особливо великих розмірах в умовах воєнного стану". За це йому загрожувало від 7 до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Одразу після отримання підозри Довгий не визнавав провину. "Мене обурює формулювання "таємне викрадення". Все відбувалося вранці, з 10 до 11 години, на відкритій місцевості, повз ходили цивільні та військові. До того ж процес на дві камери знімали відеографи", – пояснював він тоді.

Сергій Довгий, 11 грудня 2022 року. Фото: Максим Каменєв, Ґрати

Втім, за кілька місяців визнав провину, взяв всю відповідальність на себе та пішов на угоду зі слідством, через що й отримав умовний термін.

Також суд постановив стягнути з Довгого вартість мистецтвознавчої експертизи – 13 592 гривні.

Після оголошення вироку Довгий визнав, що вчинив неправильно, зрізавши графіті, але вважає, що це дало поштовх увазі до робіт Бенксі в Україні з-за кордону.

Невдале викрадення Бенксі

2 грудня 2022 року співробітники Національної поліції затримали на території військового містечка у Гостомелі вісім людей. Вони зрізали з будинка графіті всесвітньо відомого митця Бенксі, вже запакували роботу у плівку і готувались погрузити його у пікап. Серед них був український митець із Черкас Олександр Дувінський. Він твердив, що його участь у зрізанні графіті Бенксі – це не перфоманс, а порятунок. Дувінському допомагав знайомий, а відеограф та оператор фільмували цей процес на відео. Ще троє волонтерів приїхали з Дувінським із цікавості і спостерігали за процесом.

Того ж дня прокуратура повідомила про підозру киянину, який демонтував графіті художника Бенксі "Жінка в протигазі". Ним і був Сергій Довгий.

Тоді ж невдале викрадення прокоментував очільник столичної поліції Андрій Нєбитов: "В 9 мільйонів оцінили графіті Бенксі, яке намагались вкрасти в Гостомелі. Завдяки небайдужості громадян, поліцейські та силовики затримали зловмисників. Нині підозрюваному загрожує до 12 років позбавлення волі".

Графіті "Жінка в протигазі"

Роботу Бенксі у зловмисників вилучили і відправили на судову мистецтвознавчу експертизу. За її результатами слідчі планували уточнити кваліфікацію кримінального провадження.

30 грудня волонтеру Сергію Довгому повідомили про підозру, бо слідство встановило, що саме він придумав зрізати графіті Бенксі та організував викрадення. Художника Дувінського Довгий запевнив, що має всі необхідні дозволи.

Такий вигляд мала стіна після того, як роботу Бенксі зрізали

Пізніше Довгий розповідав, що хотів продати зрізане графіті, щоб придбати автівки для Збройних сил України.

Читайте також: Залишити як є чи передати до музею: що робити з творами Бенксі на Київщині?

Реклама:

Головне сьогодні