"Пам’ять світу": до списку документальної спадщини ЮНЕСКО внесуть листи на бересті

Анастасія Большакова — 30 листопада 2023, 09:41

Естонія, Латвія, Литва, Польща та Україна подали спільну заявку про номінування листів на бересті до Списку документальної спадщини ЮНЕСКО "Пам’ять світу". Національна комісія Естонської Республіки у справах ЮНЕСКО надіслала груповий запит 28 листопада.

Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики України.

До списку планують долучити листи на березовій корі, надіслані з Сибіру в 1945 – 1965 роках. Також включать інші особисті матеріали, створені політв’язнями та депортованими. Всього налічується 148 документів 1940 – 1965 років.

Від України подали матеріали, що зберігаються у Національному музеї історії України у Другій світовій війні, Музеї тоталітарних режимів "Територія Терору" та Тернопільському обласному краєзнавчому музеї.

Листи на бересті. Фото: МКІП

Список ЮНЕСКО "Пам’ять світу" зберігає документальну спадщину світового значення. У ньому міститься 558 найменувань, 5 з яких пов’язані з Україною:

  • документальна спадщина "Колекція єврейського музичного фольклору (1912 – 1947)", подана Україною та внесена до Списку в 2005 році;
  • "Архіви Радзивіллів та Несвижська бібліотечна колекція", подані спільно з Фінляндією, Литвою, Польщею, рф та Білоруссю у 2008 році, та внесені до Списку в 2009 році;
  • "Акт Люблінської унії", поданий Україною спільно з Польщею, Литвою, Білоруссю і Латвією у 2016 році, та внесений до Списку в 2017 році;
  • "Документальна спадщина, пов’язана з аварією на Чорнобильській АЕС", подана Україною у 2016 році, та внесена до Списку в 2017 році;
  • "Документальна спадщина Бабиного Яру", внесена до Списку в 2023 році.

Раніше, 22 листопада, Україна вперше увійшла до Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Це дозволяє реалізувати нові можливості реалізації Конвенції про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини, яку ратифікували у 1988 році.

Зокрема, тепер Україна може включати об’єкти до Списку всесвітньої спадщини, а також до Списку всесвітньої спадщини під загрозою.

Читайте також: Імена Сандармоху, нові 20-ті й чому сьогодні так важливо берегти пам’ять

Реклама:

Головне сьогодні