Журі Каннського кінофестивалю 2024 очолила режисерка "Барбі" Ґрета Ґервіг

Марія Кабацій — 14 грудня 2023, 15:13

Режисерка Ґрета Ґервіґ очолить журі 77-го Каннського кінофестивалю, який пройде 14-25 травня 2024 року.

Про це у четвер, 14 грудня, повідомили організатори кінофесту.

"Це очевидний вибір, адже Ґрета Ґервіґ так сміливо втілює оновлення світового кінематографа, для якого Канни щороку стають і предтечею, і рупором…Вона також є представницею епохи, яка руйнує бар'єри та змішує жанри, тим самим підносячи цінності інтелекту та гуманізму", - зазначили президентка фестивалю Айріс Кноблох та генеральний директор Тьєррі Фремо.

40-річна Ґервіґ стала першою американською режисеркою, яка очолила журі Каннського фестивалю. Також вона стала наймолодшою головою журі після Софі Лорен, яка у 1966 році зробила це у 31-річному віці. Крім того, режисерка "Барбі" є другою жінкою-режисером на цій посаді після Джейн Кемпіон у 2014 році.

ВІДЕО ДНЯ
Ґрета Ґервіг. Фото: Ben Rayner

Ґервіґ прокоментувала цю почесну місію: "Для мене, як для сінефіла, Канни завжди були вершиною того, якою може бути універсальна мова кіно... Я приголомшена, схвильована і зворушена тим, що стала головою журі Каннського кінофестивалю. Не можу дочекатися, щоб побачити, які подорожі чекають на всіх нас!"

Про Ґрету Ґервіґ

Ґрета Ґервіг розпочала свою кар'єру в кіно як акторка, а згодом стала сценаристкою. Вона є співавторкою сценаріїв до фільмів "Ганна йде по сходах" (2007) та "Ночі та вихідні" (2008), "Френсіс Ха" (2012), "Пані Америка" (2015) та інших.

Свій дебютний сольний режисерський проєкт – фільм "Леді-Птаха" – Ґервіґ зняла в 2017-му. Він був номінований на п'ять премій "Оскар", у тому числі за Найкращу режисуру.

Кадр з фільму "Леді-Птаха"

Другим фільмом стала екранізація класики американської літератури – книги Луїзи Мей Олкотт "Маленькі жінки".

Кадр з фільму "Маленькі жінки"

Третя режисерська робота Ґервіґ – "Барбі" – вийшла в липні 2023 року та стала справжньою сенсацією та культурним феноменом. Стрічка з першого дня прокату демонструвала вражаючі касові успіхи – зібрала 70,5 млн доларів. А згодом зробила Ґервіґ першою в історії режисеркою, чий фільм зібрав 1 млрд доларів.

Кадр з фільму "Барбі"

Нещодавно "Барбі" стала тріумфатором серед номінантів на премію "Золотий глобус 2024" – вона претендує на нагороду одразу в 10 категоріях. Це зробило фільм про ляльку другим за кількістю номінацій за всю 81-річну історію премії.

Читайте також: За перший день прокату "Барбі" зібрала вдвічі більшу касу за "Оппенгеймер"

Реклама:

Головне сьогодні