Премія есеїстики імені Шевельова оголосила переможця

Тетяна Пушнова — 17 грудня 2023, 19:34

Премію імені Юрія Шевельова за найкращу українську книжку есеїстики 2023 року отримав письменник, культуролог та культурний менеджер Олександр Михед за книжку "Позивний для Йова. Хроніки вторгнення".

"Це надзвичайна честь, неочікуваність отримувати відзнаку за книжку, яка не планувалась, книжку яка не мала бути, книжку, яка почала з’являтись в перший день повномасштабного вторгнення... Щодня боротьба ведеться за існування України – стоншується межа між епохами. Віру в силу літератури повертає відчуття зв’язку з поколіннями українських письменників та письменниць, які вже зустрічалися з тим самим ворогом і проходили крізь те саме пекло. Моя література завдячує їм. Я просто мрію, щоби в житті моїх колег, щоби в моєму житті знову настав час, коли виникатимуть ситуації, нагоди і можливості, аби відкрити мовознавчі чи літературознавчі праці пана Юрія Шевельова з дуже конкретним запитом: "Що взагалі про все це думає Шевельов?,"– сказав у своїй промові Олександр Михед.

Олександр Михед – український письменник, культуролог, культурний менеджер. Член українського ПЕН. Автор статей, колонок і досліджень про культуру, мистецтво і літературу в українських і закордонних ЗМІ.

"Позивний для Йова" письменник почав писати у перший день повномасштабної війни Росії проти України. Працював над книжкою протягом тринадцяти місяців, писав про те, що пережив разом із дружиною, про своїх батьків, які майже три тижні були в Бучі під час окупації.

Читайте також: "Книжка, яку я ніколи не хотів би написати": Олександр Михед видав хроніки болю і надії

"Книжка Олександра Михеда є мовленням про війну. Мовленням, що було на межі своєї смерті, але не померло. Можливо, це лейтмотив нашої історії – бути на межі смерті, але цю смерть обхитрити. Оніміти щоб знову змогти говорити, – сказав Володимир Єрмоленко, президент Українського ПЕН.

Цьогоріч у межах Премії було вручено дві Спеціальні відзнаки Капітули. Перша Спеціальна відзнака була присуджена посмертно Андрію Гудимі за смак до життя і слова, з глибокою вдячністю Герою за чин за книжку "69 спецій для Серця". Нагороду отримувала донька Андрія Гудими Юлія Гудима.

"Ця книжка існувала як ідея вже у 2018 році. Тоді я не вміла готувати та постійно перепитувала, які інгредієнти куди додавати. Тато сказав: "Видам книжку – тобі". Згодом ми з моїми друзями цю книжку по черзі брали в руки, гортали та думали, хто з нас яка спеція хтось був медом, хтось сіллю, хтось цибулею", – розповіла Юлія Гудима.

Читайте також: На фронті загинув ресторатор та автор книжки про спеції

Володарем ще однієї Спеціальної відзнаки Капітули за віртуозне продовження традиції українських неокласиків в есеїстиці стане Андрій Содомора за книжку "Під чужою тінню" видавництва "Літопис".

Імена переможців традиційно стали відомі під час урочистої церемонії в Києві 17 грудня – в день народження мовознавця, історика української літератури, есеїста Юрія Шевельова. Церемонія вручення Премії відбулася в Києво-Могилянській Бізнес-Школі.

Переможець отримав статуетку Бронзового Ангела, виготовлену скульпторкою Світланою Карунською, а також грошову премію.

Роботи оцінювала Капітула, до складу якої ввійшли: Володимир Єрмоленко, президент Українського ПЕН (голова Капітули), Оля Гнатюк, дослідниця, професорка НаУКМА та Варшавського університету, Олександр Саврук, декан Києво-Могилянської Бізнес Школи, Олег Коцюба, літературознавець, керівник видавничої програми Українського наукового інституту Гарвардського університету, Леонід Фінберг, головний редактор видавництва "Дух і Літера", Тамара Гундорова, літературознавиця, членкиня-кореспондентка НАНУ (Інститут Літератури), Елеонора Соловей, літературознавиця, Андрій Бондар, письменник, есеїст, перекладач, лауреат Премії за 2021 рік, Андрій Павлишин, журналіст, історик, перекладач, лауреат Премії за 2022 рік, Тарас Лютий, філософ, есеїст, лауреат Премії за 2020 рік, Тетяна Терен, журналістка, виконавча директорка Українського ПЕН.

Премія імені Юрія Шевельова була заснована 2013 року. Вона присуджується раз на рік українському авторові за художню та наукову есеїстику. Нагорода носить імʼя Юрія Шевельова, який започаткував модерну українську есеїстику, та відзначає внесок у невідʼємні для цього жанру цінності: незалежність думки та витонченість стилю. До розгляду приймаються художні або наукові есеї українських авторів, опубліковані в паперовому вигляді протягом календарного року.

Реклама:

Головне сьогодні