"Під темними хмарами війни": фотографія з України отримала премію року ЮНІСЕФ 2023

Анастасія Большакова — 22 грудня 2023, 12:43

Фото з України отримало відзнаку фотографії року за версією Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Про це повідомили на сайті організації.

Читайте УП.Культура у Telegram

Польський фотограф і документаліст Патрик Ярач від початку повномасштабного вторгнення документував події війни. На світлині зображені діти – п’ятирічна Аліна та її друзі – з Рівненщини, які граються надворі та катаються на велосипеді, коли позаду чорніє хмара диму. Напередодні через масовану атаку дронами було зруйноване нафтосховище поблизу.

"Цьогорічне зображення-переможець польського фотографа Патрика Ярача символізує світло дитячої стійкості та радості, що проривається крізь темряву глобальних воєн, конфліктів і катастроф", – зазначили в ЮНІСЕФ.

У своїй фотографії митець розповів про життя та психологічні травми, завдані українським дітям від лютого 2022 року.

"Під темними хмарами війни". Фото: Патрик Ярач.

"Саме такі діти, як п’ятирічна Аліна та її друзі, дають нам надію та змушують дивитися з оптимізмом у майбутнє", – сказала меценатка ЮНІСЕФ Ельке Бюденбендер на церемонії нагородження в Берліні. "В оточенні поганих новин ми зобов'язані зробити усе можливе для дітей у всьому світі, щоб разом працювати над тим, щоб приносити добрі новини та перетворювати нестабільні ситуації на прийнятні. Щоб діти скрізь могли зростати в мирі та гідності".

Члени журі конкурсу Пітер-Матіас Геде і Клаус Хоннеф також наголосили, що ці фотографії не можуть лишити нікого байдужим, особливо коли ситуація у світі стала "складнішою і заплутанішою, ніж це було на початку конкурсу 24 роки тому".

Другу премію "Фотографії року 2023" отримав німецький фотограф Олівер Вайкен, що висвітлює тему дитячої праці. На репортажній фотографії зображені хлопці в Афганістані, що змушені працювати на вугільних шахтах у горах Чинарак на півночі від Кабула. Після перемоги Талібану все більше сімей відправляють своїх дітей заробляти кошти.

"Навряд чи знайдеться в світі будь-яка інша країна, де б права дітей були настільки далекі від реалізації", – написали ЮНІСЕФ.

"У норах Чинараку". Фото: Олівер Вайкен.

Третю премію отримала фотографка з Росії Наталія Сапрунова за репортаж про дітей корінного народу евенків. Вона задокументувала трансформацію дитинства в Якутії, Сибіру.

"Діти з великого холодного лісу". Фото: Наталія Сапрунова.

Виставка всіх робіт-переможців буде експонуватися в Haus der Bundespressekonferenz в Берліні до кінця січня 2024 року. Потім роботи відриють для широкої публіки в Будинку Віллі Брандта з 2 лютого 2024 року.

Премія "Фото року" від ЮНІСЕФ

ЮНІСЕФ Німеччини протягом 24 років відзначає фотографії та репортажі професійних фотожурналістів, які документують життя дітей по всьому світу. У 2022 році переможцем став фотограф з Аргентини Едуардо Сотерас за серію фотографій про дітей з ефіопського регіону Тіграй.

"Пошук притулку в книгах". Фото: Едуардо Соретас.

Читайте також: Фото, зроблене в українському заказнику, перемогло на міжнародному конкурсі "Вікі любить Землю-2023"

Реклама:

Головне сьогодні