Держава почала погашення боргу за проєктами Українського інституту книги

Марія Кабацій — 27 грудня 2023, 18:19

У середу, 27 грудня, почалося погашення боргу за проєктами, виконаними українськими та іноземними учасниками за програмами Українського інституту книги. Кілька днів тому у зверненні до міністра фінансів та голови Державної казначейської служби УІК повідомляв, що держава заборгувала 44 млн 935 тис. грн.

Читайте УП.Культура у Telegram

Про початок перерахунку коштів видавництвам повідомила директорка УІК Олександра Коваль. "Пішли оплати по договорах з українськими видавцями! Ура!" – написала вона у своєму Facebook.

Коваль уточнила, що на даний момент держава почала відшкодовувати кошти лише половині українських видавництв. "Але віримо, що казначейство доведе оплати до кінця", – висловила сподівання директорка Інституту.

Борг у 45 мільйонів

25 грудня Український інститут книги випустив офіційне звернення до міністра фінансів та голови Державної казначейської служби України. У ньому УІК повідомив про відсутність оплати проєктів, реалізованих у 2023 році.

За даними УІК, сума заборгованості склала 44 млн 935 тис. грн. Її сформувала реалізація таких програм:

  • конкурс проєктів, в межах якого українські видавництва за власні кошти виготовили та передали до бібліотек книжкову продукцію патріотичного спрямування (131 договір, заборгованість на суму 33,1 млн грн)
  • конкурс на організацію і проведення заходів з промоції читання (5 договорів, заборгованість на суму 1,79 млн грн)
  • програма підтримки перекладів – Translate Ukraine 2023. Тут оплату не отримали іноземні видавці, які вкладали в проєкти власні кошти (55 договорів на суму 10 млн грн)

Стенд України на цьогорічному Франкфуртському книжковому ярмарку. Фото: Український інститут книги

Про УІК

Український інститут книги (УІК) – державна установа при Міністерстві культури та інформаційної політики України, яка популяризує читання, підтримує книговидавничу справу і формує політику в книжковій галузі. Просуває українську літературу за кордоном, бере участь у конференціях та працює над упізнаваністю України на світових книжкових ярмарках: Варшавському, Франкфуртському тощо.

Третій рік поспіль Інститут влаштовує Національний тиждень читання, в межах якого популяризує читання і об'єднує видавців, книгарів, письменників і читачів.

Читайте також: Директорка Українського інституту книги розповіла, скільки книгарень та бібліотек зараз працює в Україні

Реклама:

Головне сьогодні