Помер український художник Ігор Янович

Анастасія Большакова — 29 грудня 2023, 11:20

У віці 79 років помер сучасний митець та член Спілки художників Ігор Янович.

Про це 28 грудня повідомили на сторінці артцетру Ya Gallery Lviv.

Читайте УП.Культура у Telegram

"Величезна втрата для нас, для всього українського та світового мистецтва. Класик українського сучасного мистецтва, він належав до неоавангардистів та представників абстрактного мистецтва. Виставки Яновича відбувалися не тільки в Україні, а також в музеях та галереях закордоном: Польща, Німеччина, Литва, Греція та інші країни. На багато поколінь художників його мистецтво мало сильний вплив. Останні двадцять років Ігор Янович плідно працював, створюючи власні проєкти та співпрацюючи з Я Галерея", – написала команда закладу.

Ігор Янович. Фото: Ya Gallery Lviv.

"Його майстерня була місцем сили. Кожна зустріч це неймовірне спілкування і обовʼязково щось нове з його мистецтва. Тиждень тому ми говорили про нові проєкти на 2024 рік. Ігор, я обіцяю що все відбудеться. Багато людей були наповнені і натхненні тобою. Будемо вчитись жити з твоїм мистецтвом без тебе", – додав артменеджер і засновник галереї сучасного мистецтва "Я Галерея" Павло Гудімов.

Ігор Янович працював з різними стилями, зокрема з монументалізмом, абстракціонізмом та нефігуративізмом. Сам художник говорив про своє мистецтво так:

"Мене в цілому хвилює форма побудови і форма руйнації, а на цій межі – виникнення нових форм, субстанцій нового стану".

Він народився влітку 1944 року в Києві, проте більшу частину життя провів у Львові. Там він закінчив навчання на катедрі художньої кераміки, у Львівському інституті прикладного та декоративного мистецтва.

У 1986 році став членом Спілки художників СРСР. Митець був учасником понад 70 виставкових проєктів в Україні та за кордоном, організував 25 персональних експозицій.

Під час повномасштабного вторгнення Ігор Янович дуже гостро відчував та відображав у власній творчості війну. За місяць до вторгнення також померла дружина митця, чию втрату він глибоко переживав.

За словами самого художника у подкасті "Музи не мовчать", він створював картини заради "психотерапії під час війни".

"Я у своїй творчості ніколи не займався ілюстрацією і рахую, що мистецтво має переживати. А для переживання та осмислення потрібен час. Звісно, на мене впливають ті жахи, які відбуваються, і я думаю, вони всмоктуються у те, що ти робиш... Я б назвав це більше терапією. Воно допомагає та лікує [мистецтво, – прим.]", – розповідав Ігор Янович.

Читайте також: Помер український режисер-документаліст Ігор Кобрин

Реклама:

Головне сьогодні