"Письменники на захисті України": як календар популяризує читання та допомагає війську

Анастасія Большакова — 6 грудня 2023, 17:26

До Дня Збройних сил України літературна агенція OVO розпочала продаж календаря "Письменники на захисті України". Випустили 100 примірників. Усі зібрані кошти йдуть на закупівлю протимінних чоботів для саперів на фронті.

У календарі зібрані світлини українських письменників і письменниць, які служать у лавах Збройних Сил України. Замість щомісячного формату творці обрали щотижневий – на кожному з 53 розворотів є фото митців, зроблених на службі. Декілька сторінок присвячені тим, хто з безпекових причин не зміг дати фото, а також тим, хто поліг у бою.

У календарі можна побачити таких особистостей, як: Олена Білозерська, Павло Вишебаба, Валерій Маркус, Олена Герасим’юк, Анатолій Дністровий, Дмитро Лазуткін, Микола Кулініч, Антон Полунін, Валерій Пузік та багато інших.

Укладачкою календаря стала дослідниця військової літератури Ганна Скоріна, а перелік загиблих письменників-воїнів створила Олена Герасим’юк.

Ось декілька розворотів календаря з письменниками-захисниками. Гортайте світлини!

За словами засновниці Літературної агенції OVO Вікторії Ма, ідея популяризації митців через календарі виникла ще у 2020 році. Тоді агенція випустила перший календар з напівоголеними письменниками "Literature illustrated 2021", вже наступного року вийшов "карпатський" календар. Через війну новий випуск на 2023 рік довелося пропустити.

Цьогоріч традицію вирішили відновити, але обрати тих митців, що пішли на фронт. Як виявилося, їх було так багато, що звичайний формат на 12 місяців не підходив. І навіть змінивши концепцію, на 53 "тижнях" вдалося помістити не всіх.

"Унікальність цьогорічного випуску ще і в тому, що всі учасники надали реальні фото зі своєї служби, свого бойового життя, тому це відбитки часу і досвіду, які треба зберегти", – розповіла Вікторія Ма.

В день початку офіційних продажів в Україні вже вдалося продати 10 примірників.

Презентація та перші продажі відбулися на Франкфуртському книжковому ярмарку у жовтні. Тоді ініціативу підтримали Український інститут книги та Goethe-Institut. За час проведення події вдалося продати 25 примірників. Зокрема, як зазначає Вікторія Ма, зараз вже замовили кілька пар для 47-ї окремої механізованої бригади.

Для тих, хто не має можливості придбати календар, але хоче підтримати ініціативу, Літературна агенція OVO разом з кінотеатром Жовтень проведуть спеціальну подію "Новорічні читання: поети на захисті України" 28 грудня. Там, серед власників квитків розіграють календар з підписами частини учасників календаря.

Читайте також: Бути своїми: Навіщо нам Національний тиждень читання

Реклама:

Головне сьогодні