У Берліні скасували закон про цензуру митців, що підтримують Палестину

Анастасія Большакова — 24 січня, 16:31

Влада Берліну скасувала положення про "антидискримінаційне" фінансування на тлі масових протестів митців у Німеччині та за її межами. Через нього виставки та події за участі художників скасовували, якщо ті підтримували Палестину.

Читайте УП.Культура у Telegram

Про це повідомило видання ArtNews.

Вже 22 січня, менш ніж за місяць після укладення, берлінський сенатор з питань культури Джо Чіало відкликав цей закон через "юридичні проблеми".

Джо Чіало, сенатор культури Берліна. Фото: JÖRG CARSTENSEN/DPA/PICTURE ALLIANCE via Getty Images.

Але він також заявив, що продовжуватиме боротися з "недискримінаційною" культурою в Берліні: "Я маю серйозно поставитися до голосів юристів і критиків, які вбачають у запровадженому пункті обмеження свободи творчості".

Раніше, 11 січня, сотні художників розпочали страйк проти німецьких культурних установ під назвою "Strike Germany" через політику, що пригнічує свободу вираження поглядів, зокрема, вираження солідарності з Палестиною.

"Ми раді, що cенат Берліна скасував своє рішення про внесення так званого антидискримінаційного пункту.Ця зміна є результатом дій великої кількості людей на місцях у Берліні та в усьому світі. Прийнявши визначення антисемітизму IHRA, політика карала б тих, хто критикує державу Ізраїль – в той момент, коли Ізраїль здійснює геноцидний напад на палестинців в Газі. Ми вітаємо поразку цієї спроби і дякуємо групам, які організували відсіч, а також майже 1500 підписантам кампанії "Strike Germany", – заявили митці.

Водночас вони наголошують, що це "лише початок" в їхній боротьбі, адже подібні обмежувальні умови розробляють по всій Німеччині.

Цензура митців, що підтримують Палестину

17 січня Міжнародний комітет музеїв і колекцій сучасного мистецтва (CIMAM) опублікував заяву, у якій виступив проти "цензури та скасування" виставок художників та кураторів, які висловлюються на підтримку палестинського народу.

Як заявляє CIMAM, після початку війни Ізраїлю проти ХАМАС на території Сектора Гази сталась "безпрецедентна міжнародна цензура митців і кураторів" не лише у Німеччині, а й по всьому світу.

Наприклад, в листопаді 2023 року музей Фолькванг в Ессені (Німеччина), скасував виставку "Афрофутуризм", кураторкою якої є Анаїс Дюплан. Причиною стали її пропалестинські дописи в соціальних мережах – їх назвали "неприйнятними". За декілька тижнів Сучасна галерея музею Саарланд у Саарбрюккені скасувала виставку Кендіс Брайтц на 2024 рік через заяви художниці про насильство в Газі.

У США Центр мистецтв Векснера, афілійований з Університетом штату Огайо, лишив виставку палестинської художниці Джумани Манни "Зламати, взяти, стерти, підрахувати", але відклав заплановану панельну дискусію, яка мала її представити.

Музей мистецтв Ескеназі при Університеті Індіани скасував виставку Самії Халабі – палестинсько-американської художниці-абстракціоністки. Причиною назвали "проблеми безпеки".

Читайте також: Міжнародний комітет виступив проти цензури митців, що підтримують палестинський народ

Реклама:

Головне сьогодні