Міжнародний комітет виступив проти цензури митців, що підтримують палестинський народ

Анастасія Большакова — 17 січня, 15:48

Міжнародний комітет музеїв і колекцій сучасного мистецтва (CIMAM) опублікував заяву, у якій виступив проти "цензури та скасування" виставок художників та кураторів, які висловлюються на підтримку палестинського народу.

Читайте УП.Культура у Telegram

Текст заяви опублікували на сайті організації.

"У час конфлікту та кризи CIMAM хотів би наголосити на важливості збереження музею як простору для вільного художнього вираження. Зараз як ніколи актуально, щоб різноманітність мистецьких голосів була гарантована і щоб мистецькі позиції з кризових ситуацій отримували більше місця, а не менше", – наголосили в комітеті.

Раніше, 11 січня, сотні художників розпочали страйк проти німецьких культурних установ через політику, що пригнічує свободу вираження поглядів, зокрема, вираження солідарності з Палестиною.

Протестувальники назвали її "маккартистською політикою", зробивши в такий спосіб відсилку до часів "холодної війни" та сенатора США Джозефа Маккарті. Його виступ в 1950-му році поклав початок не лише вияленню шпигунів, інфільтрованих в американські органи влади, а й великої хвилі боротьби проти американських комуністів і переслідуванні лівих інтелектуалів.

Причиною страйку художників також стало нове положення до плану фінансування Берліну, яке не дозволить тим, хто критикує Ізраїль, отримувати фінансову підтримку від міста.

Члени міжнародного комітету музеїв і колекцій сучасного мистецтва. Фото: СІМАМ

Як заявляє CIMAM, після початку війни Ізраїлю проти ХАМАС на території Сектора Гази сталась "безпрецедентна міжнародна цензура митців і кураторів" не лише у Німеччині, а й по всьому світу.

Наприклад, в листопаді 2023 року музей Фолькванг в Ессені (Німеччина), скасував виставку "Афрофутуризм", кураторкою якої є Анаїс Дюплан. Причиною стали її пропалестинські дописи в соціальних мережах – їх назвали "неприйнятними". За декілька тижнів Сучасна галерея музею Саарланд у Саарбрюккені скасувала виставку Кендіс Брайтц на 2024 рік через заяви художниці про насильство в Газі.

У США Центр мистецтв Векснера, афілійований з Університетом штату Огайо, лишив виставку палестинської художниці Джумани Манни "Зламати, взяти, стерти, підрахувати", але відклав заплановану панельну дискусію, яка мала її представити.

Музей мистецтв Ескеназі при Університеті Індіани скасував виставку Самії Халабі – палестинсько-американської художниці-абстракціоністки. Причиною назвали "проблеми безпеки".

Митці та пропалестинські погляди

Вже не вперше митці з різних культурних сфер висловлюються проти бойових дій у Секторі Гази.

16 листопада 2023 року 20 з 25 номінованих письменників Національної книжкової премії в США закликали припинити вогонь між Ізраїлем та Газою. Тоді вони заявили, що автори однаково виступають проти антисемітизму, антипалестинських настроїв та ісламофобії. Вони розуміють, що кровопролиття ніяк не сприятиме миру в регіоні.

Письменники Національної книжкової премії в США зібрались для промови. Фото: Beowulf Sheehan

Раніше у Лондоні скасували виставку китайського митця Ай Вейвея через пост про Ізраїль та ХАМАС у соціальних мережах, який він згодом видалив. Як зазначив художник, його виставку скасували, "щоб уникнути подальших суперечок і заради мого власного добробуту".

На церемонії відкриття Франкфуртського книжкового ярмарку представник Словенії, автор Славой Жижек засудив терористичну атаку палестинського ісламістського руху ХАМАС на Ізраїль, але і закликав "дослухатися до палестинців і врахувати їхнє минуле, щоб зрозуміти причини конфлікту". Також Ярмарок розкритикували за відкладення події на честь палестинської письменниці Аданії Шиблі. До початку ярмарку її мали нагородити премією LiBeraturpreis асоціації Litprom, що присуджується авторам країн Глобального Півдня.

Читайте також: Скандал на книжковій премії США: фіналісти закликали зупинити вогонь між Ізраїлем та ХАМАС

Реклама:

Головне сьогодні