У національному конкурсі кінофестивалю "Молодість" переміг фільм-дослідження пам'яті

Марія Кабацій — 7 жовтня, 16:48
У національному конкурсі кінофестивалю Молодість переміг фільм-дослідження пам'яті
Марина Врода (крайня справа) та члени журі Наталія Лібет, Денніс Рух, Анастасія Буковська
Michael Kottmeier

53-й Київський міжнародний кінофестиваль "Молодість" оголосив переможців національного повнометражного конкурсу – цього року його проводили у рамках кінофестивалю в Гамбурзі. Найкращим фільмом став дебютний повнометражний фільм Марини Вроди "Степне".

Стежте за поступом української культури в Telegram i WhatsApp!

Автори стрічки-переможця отримали статуетку "Скіфський олень" та призових 2 тис. доларів.

"Степне" оповідає історію кількох днів з життя літнього чоловіка Анатолія, який приїжджає до села Степне, щоб доглядати за своєю хворою матір'ю. Згасання матері, зустріч з братом змушують чоловіка замислитися над життям і своїми рішеннями.

Світова прем'єра стрічки відбулася на 76-му кінофестивалі в Локарно (Locarno Film Festival, Швейцарія). Там вона отримала нагороду за найкращу режисуру.

"Цей фільм відображає реалії сьогодення в українських селах. Це свідчення неймовірної уваги режисерки до деталей, демонстрація майстерного атмосферного сторітеллінгу та блискучої операторської роботи. Кожен кадр ретельно відібраний і підсилює значущість режисерської роботи. Цей фільм є гострим дослідженням ідентичності, пам'яті та зв'язків, які резонують з аудиторією", – пояснило свій вибір журі національної програми цьогорічного фестивалю "Молодість".

ВІДЕО ДНЯ

Крім того, спеціальну відзнаку здобув фільм Дмитра Мойсеєва "Сірі бджоли". Журі заявило, що нагородили його "за майстерну екранізацію українського письменника Андрія Куркова".

За перемогу в національному конкурсі "Молодості 2024" змагалися шість стрічок: "БожеВільні" Дениса Тарасова, "Дім за склом" Тараса Дроня, "Киснева станція" Івана Тимченка, "Степне" Марини Вроди, "Сірі бджоли" Дмитра Мойсеєва та "Редакція" Романа Бондарчука.

Національний повнометражний конкурс "Молодості" проходив у рамках Filmfest Hamburg вже втретє. Сюди конкурс перенесли після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в 2022 році.

Про кінофестиваль "Молодість 2024"

53-й Київський міжнародний кінофестиваль "Молодість" пройде в Києві з 26 жовтня по 3 листопада.

Гаслом цьогорічного фестивалю є фраза "Кіно, що залишає сліди".

Головною локацією цьогорічного кінофестивалю стане кінотеатр "Жовтень". Церемонії відкриття та нагородження відбудуться в Будинку кіно.

Цього року журі міжнародного конкурсу очолив призер Канського кінофестивалю, іранський режисер, сценарист і продюсер Мохаммад Расулоф. У секції "Фестиваль фестивалів" відбудеться показ його нової стрічки "Насіння священного інжиру", напередодні світової прем'єри якого в Каннах Расулофу довелося втекти з рідного Ірану, де його засудили до восьми років позбавлення волі, побиття батогами та штрафу з конфіскацією майна.

Разом з ним до складу журі увійшли:

  • Альберт Відершпіль, директор Filmfest Hamburg у 2003-2023 роках, кінознавець та кіноменеджер;
  • Марія Кавтарадзе, литовська кінорежисерка, володарка призу за режисуру кінофестивалю Sundance за фільм "Повільно";
  • Анастасія Карпенко, українська акторка ("Як там Катя?", "Перевізниця");
  • Максим Асадчий, український кінопродюсер ("Довбуш", "Фостер і Макс", "Брати. Остання сповідь").
Реклама:

Головне сьогодні