Роман Балаян отримав премію імені Довженка

Марія Кабацій — 2 жовтня, 16:23
Роман Балаян отримав премію імені Довженка
Сайт Романа Балаяна

Кінорежисер, сценарист та продюсер Роман Балаян став лауреатом цьогорічної державної премії імені Олександра Довженка. Режисерові присуджено відзнаку за видатний внесок у розвиток українського кіномистецтва.

Стежте за поступом української культури в Telegram i WhatsApp!

Указ про присудження премії з'явився на офіційному сайті президента України.

Вручили премію під час церемонії святкування 50-річчя київського Будинку кіно, пише "Детектор медіа". Балаян не був присутнім на врученні, тож пам'ятну відзнаку за нього отримав посол Вірменії в Україні Володимир Карапетян.

"Хочу привітати мого великого співвітчизника з присудженням премії Довженка", – зазначив Карапетян у своїй промові.

Про Романа Балаяна

Український кінорежисер вірменського походження Роман Балаян народився у Нагірному Карабасі. Вважає себе учнем Сергія Параджанова.

ВІДЕО ДНЯ

У 1959-1961 роках був актором Степанакертського театру (Азербайджан). У 1961-1964-х навчався на режисерському факультеті Єреванського театрального інституту, а в 1969-му закінчив режисерський факультет Київського державного інституту театрального мистецтва імені Карпенка-Карого.

Роман Балаян починав режисерський шлях на Київській кіностудії
Роман Балаян починав режисерський шлях на Київській кіностудії
Роман Балаян / Facebook

Починав режисерський шлях у 1970 році на Київській кіностудії. Його першим фільмом став "Ефект Ромашкіна" (1973 році). Вже друга його режисерська робота – фільм "Бірюк" – був номінований на Берлінале 1977 на "Золотого ведмедя".

Роман Балаян
Роман Балаян (крайній справа) на зйомках
Олександр Бронштейн

Найвідоміший фільм Балаяна – "Польоти уві сні та наяву" – вийшов у 1983 році, а за чотири роки став одним з найкасовіших хітів радянського кіно. У грудні 2020 року в Музеї кіно Довженко-центру відкрилася виставка, присвячена дослідженню однойменної культової кінострічки Балаяна та епохи, в яку вона створювалася.

У липні 2021 року режисер випустив перший україномовний фільм "Ми є. Ми поруч". Головну роль у ньому виконав Ахтем Сеітаблаєв.

У 2023 році стало відомо, що Балаян почав роботу над документальним фільмом про українського сучасного художника Олександра Животкова. Майбутня стрічка отримала назву "Вівтар".

Про премію Довженка

Державна премія України імені Олександра Довженка була заснована 1994 року з нагоди 100-річчя від дня народження режисера Олександра Довженка. Присуджується щороку президентом за поданням комітету з премії імені Довженка.

Першим лауреатом премії Довженка став актор Борислав Брондуков.

У 2012 році премію ім. Довженка було посмертно вручено актору театру і кіно Богдану Ступці. У 2013 році Мінкульт вирішив нікому не давати премію. У 2015 році премія була присуджена творцям фільму "Плем'я" – авторові сценарію, режисерові-постановнику Мирославу Слабошпицькому і оператору-постановнику Валентину Васяновичу.

Минулого року премію не вручали.

Реклама:

Головне сьогодні