"Український триптих" прозвучить у Німеччині до 2-ої річниці повномасштабної війни

Анастасія Большакова — 22 лютого, 14:00
Український триптих прозвучить у Німеччині до 2-ої річниці повномасштабної війни
Фото надане пресслужбою

До другої річниці повномасштабного вторгнення Київський симфонічний оркестр зіграє два концерти в Німеччині зі світовою прем’єрою твору “Український триптих”.

Концерти відбудуться у місті Гера (Kultur-und Kongresszentrum Gera) – 23 лютого та в Альтенбурзі (Brüderkirche Altenburg) – 24 лютого, , повідомляє пресслужба оркестру

В “Українському триптиху” зібрали партії для сопрано, цимбал, електрогітари та оркестру. Автором твору став німецький композитор Клаус-Штеффен Манкопф.

Він розповів, що 24 лютого стало рубежем і в його житті, адже цей день змусив задуматись про про захист Заходу, демократії та людських цінностей.

Афіша концерту в місті Гера, Німеччина
Афіша концерту в місті Гера, Німеччина
ВІДЕО ДНЯ

Ми, митці, музиканти, німці, маємо особливу відповідальність — ми повинні про це висловлюватись та говорити. Як композитор я можу відповісти лише своєю музикою. Тому для мене було великою честю й обов'язком написати твір, присвячений вільному народу України”, – прокоментував композитор.

Клаус-Штеффен Манкомпф.
Клаус-Штеффен Манкомпф.
Kyiv Symphony Orchestra

Концерт складається з трьох розділів – “Голодомор”, “Єврейський цвинтар в Варшаві” та “Бомба Кубрика”. Вони перегукуються з переживаннями та страхами українців, проте відтворені в осмисленні автора.

До прикладу, "Бомба Кубрика" — відтворення звучання атомної бомби — це крещендо, однак без завершального великого вибуху. Це інтерпретація фільму Стенлі Кубрика "Доктор Стрейнджлав, або Як я перестав боятися і полюбив бомбу".

Як розповіли у пресслужбі оркестру, виступ розпочнеться з адажіо для віолончелі та арфи “Kol Nidrei” Макса Бруха у виконанні українського соліста, всесвітньовідомого віолончеліста Олексія Шадріна.

Афіша концерту в місті Альтенбург, Німеччина
Афіша концерту в місті Альтенбург, Німеччина

В другій частині, за участі українського скрипаля Валерія Соколова пролунає Концерт для скрипки з оркестром Євгена Станковича. Також прозвучить “Метаморфози” Ріхарда Штрауса, написані у 1945 році як рефлексія до трагічних наслідків Другої світової війни, та увертюра “Егмонт” Людвіга ван Бетховена, створена у 1810 для постановки однойменної драми Гьоте.

Завершатиме концерти Молитва за Україну Миколи Лисенка “Боже великий, єдиний”. Диригент — Віталій Протасов.

Меценатом концерту в Альтенбурзі є премʼєр-міністр Тюрингії — Бодо Рамелов. Подія відбудеться за дружньої підтримки Державної канцелярії Тюрингії, центру допомоги українцям Ukrainehilfe e.V. та Євангелісько-лютеранської парафії міста.

24 лютого, на другі роковини повномасштабного вторгнення Росії в Україну, акції підтримки відбудуться в багатьох країнах світу. Разом зі Світовим Конгресом Українців Українська правда створила інтерактивну карту світу, на якій позначені локації та час проведення акцій.

Реклама:

Головне сьогодні