KharkivMusicFest: тріумф життя і музики

KharkivMusicFest: тріумф життя і музики

13 квітня у Харкові, що живе попри постійні російські обстріли, сталася непересічна подія: відкриття KharkivMusicFest. До міста з'їхалися музиканти та композитори, а на концерт-відкриття зібралася повна зала людей. Музична оглядачка УП. Життя Наталка Писанка розповідає про фестиваль класичної музики, харківську прем'єру Реквієму "Місто Марії" і диригента з Іспанії, який забезпечив заходу статус міжнародного.

Сьома ранку 13 квітня, у поїзд, що прямує до Харкова, заходить команда ансамблю солістів "Київська камерата". На обличчях музикантів сонні посмішки. Поїздка до міста, що розташоване впритул до кордону з Росією, минає за активними розмовами про виклики для українських музикантів за кордоном і виконання там російської класики.

Очільниця "Камерати", скрипалька Богдана Півненко, вже у Харкові, напередодні вона провела майстер-класи для студентів Харківського університету мистецтв. Разом з ансамблем їде й харизматичний іспанський диригент Рок Фаргас – він єдиний із запрошених закордонних артистів погодився взяти участь у фестивалі.

Одразу з вокзалу музиканти прямують на місце події, яке слугує і укриттям. Починається репетиція, часу до початку концерту обмаль, акустичні умови зали, м'яко кажучи, не найкращі. Але не чути жодних нарікань, всі працюють зосереджено.

Диригент Рок Фаргас уже виступав з "Київською камераторю" у Києві, на виїзному концерті KharkivMusicFest в листопаді 2023-го. Тоді він запам'ятався своєю щирою усмішкою та експресивною манерою диригування. Тут, на репетиції у Харкові, його репліки до музикантів лаконічні і чіткі.

Рок Фаргас диригує
Початок виступу на KharkivMusicFest, диригує Рок Фаргас

І ось приміщення вщент заповнене людьми, концерт починається за графіком. Музиканти виходять на сцену і грають гімн України, зала одностайно встає і підспівує. Після такого зворушливого моменту єдності до слова запрошуються важливі для фестивалю люди. Наші захисники теж виходять на сцену і присутні у залі. Їм дякують і аплодують.

Організація фестивалю і продуманість програми – на високому професійному рівні. Це викликає захват, враховуючи в яких непростих умовах перебувають харківці.

Військові в концертній залі
Наші захисники теж у залі, їм дякують і аплодують.

Перший відділ концерту обрамлює Симфонія №9 для струнних Фелікса Мендельсона. Композитор, здавалося б, ніяким чином не пов'язаний з Харковом. Проте саме він свого часу наново відкрив нам сторінки творчості Йоганна Себастьяна Баха, тож у цьому є певний символ месіанства. І ще можна згадати, що 9-ту Симфонію Мендельсон писав, коли йому не минуло 14-ти років, тож ця музика сповнена життя і світла.

Другим номером прозвучав Концерт для флейти і камерного оркестру композитора Віталія Губаренка, який народився у Харкові і 2024-го святкував би своє 90-річчя. Соліст Дмитро Кузьмін майстерно передав палітру звучання флейти: від найтонших нюансів до нестримної енергії. Прикро, що цей твір нечасто почуєш у програмах концертів.

Флейтист Дмитро Кузьмін
Виконання "Концерту для флейти і камерного оркестру" від Дмитра Кузьміна

Перед виконанням "Міста Марії" Золтана Алмаші слово надали автору. Золтан, повторюючи слова Мстислава Чернова з церемонії вручення "Оскару", сказав, що краще б цього твору не було.

Але цей твір є і в Харкові прозвучав вперше. Це гімн-реквієм, присвята Маріуполю. Наприкінці виконання твору спрацювали звукові сповіщення у мобільних телефонах відвідувачів, повідомляючи про відбій повітряної тривоги.

Золтан Алмаші говорить про концерт
Автор реквієму "Місто Марії" Золтан Алмаші також виступив на сцені

Другий відділ концерту почався запальним "Concerto Rutheno" для фортепіано з оркестром Олександра Козаренка. Один з відеооператорів у залі аж підтанцьовував під ритмічні гуцульські мотиви. Соліст Дмитро Таванець і "Київська камерата" зірвали шквал оплесків.

Соліст Дмитро Таванець
"Concerto Rutheno" у виконанні Дмитра Таванця

На продовження теми фольклору прозвучав "Дивертисмент" для струнних Бели Бартока. Угорський композитор майже сторіччя тому концертував у Харкові.

Яскравим завершенням програми стало виконання Богданою Півненко разом з "Камератою" віртуозного Скрипкового концерту Володимира Зубицького. Під час концерту Богдана (до слова, уроженка Харкова) ще й отримала звання Почесної докторки Університету мистецтв імені Котляревського.

Скрипковий концерт
Рок Фаргас та Богдана Півненко виконують "Скрипковий концерт"

Скрипковий концерт Зубицького існує лише в рукописному варіанті і виконується ексклюзивно "Київською камератою". Як пожартувала Богдана Півненко, на цьому "Концерті" зламався не один диригент, але це не про Рока Фаргаса.

глядачі слухають музику
Глядачі зосередженно слідкують за тим, що відбувається на сцені

"На біс" знову прозвучав гімн України у прочитанні композитора Юрія Шевченка – парафраз "We are!"

Попереду у "Київської камерати" концерт в американському Карнеґі-холі. Його зі сцени анонсує Богдана Півненко. Там звучатиме музика винятково українських композиторів: окрім тих, що звучали у Харкові, будуть ще твори Євгена Станковича, Олександра Щетинського і Вікторії Полевої. Богдана каже, що виступ у Харкові для неї такий же важливий, як і майбутній концерт в Америці.

Поклон артистів
Як закінчився концерт першого дня фестивалю

Про KharkivMusicFest

З початку повномасштабного вторгнення це вже третій фестиваль. Він не припиняв свого існування і навесні 2022, тому відбувся у харківському метро, коли бої точилися на околиці міста.

Міжнародний фестиваль класичної музики вперше відбувся під такою назвою у 2018 році. Там проходять виступи симфонічного оркестру KharkivMusicFest, яким у різні часи диригували Мирослав Скорик, Андрій Юркевич, а також польський диригент Томаш Бугай.

Фестиваль приймає і Всеукраїнський конкурс молодих композиторів імені Бориса Лятошинського.

Цьогоріч KharkivMusicFest триватиме з 13 квітня по 31 травня. Для того щоб дізнатися, де відбуватимуться концерти та інші мистецькі події, треба зареєструватися у спеціальній гугл-формі. Попри такі складнощі, організатори фестивалю - фонд громади Харкова "Толока" - очікують повні зали.

Далі у Фестивалю насичена програма. Найближий концерт розпочнеться 18-го квітня. Це "Кольори бароко" у виконанні Хору та оркестру Харківського національного унівеситету мистецтв імені Котляревського.

Реклама:

Головне сьогодні