Правоохоронці з'ясували ім'я російського полковника, який дав наказ знищити музей Сковороди

Марія Кабацій — 4 липня, 13:57
Правоохоронці з'ясували ім'я російського полковника, який дав наказ знищити музей Сковороди
Залишки музею Сковороди

Служба безпеки України з'ясувала особу російського полковника, який на початку травня 2022 року наказав ударити по музею-садибі Григорія Сковороди на Харківщині. Йому заочно повідомлено про підозру.

Про це повідомила пресслужба СБУ у Telegram.

Як з'ясувало слідство, наказ на здійснення авіаудару по Національному музею Григорія Сковороди віддав командир 159-го винищувального авіаційного полку Західного військового округу збройних сил Росії Іван Панченко.

ВІДЕО ДНЯ
Іван Панченко дав наказ знищити музей Сковороди
Слідство встановило, хто дав наказ знищити музей Сковороди
СБУ

Тоді винищувач Су-35С випустив по меморіальному комплексу турбореактивну протикорабельну ракету типу Х-35. Будівля музею зазнала значних ушкоджень, а його працівника було тяжко поранено.

За даними СБУ, полковник Панченко продовжує командувати авіаційними ударами по Україні. Йому заочно повідомлено про підозру за статтею порушення законів та звичаїв війни. Наразі СБУ веде роботу, щоб знайти і покарати російського воєнного злочинця.

Удар по музею Сковороди

У ніч проти 7 травня 2022 року Національний музей Григорія Сковороди був знищений прямим влучанням російської ракети. У цьому будинку Сковорода жив і працював, в ньому помер 9 листопада 1794 року.

Тоді снаряд влетів під дах будівлі, спалахнула пожежа й вогонь охопив усі приміщення музею. Поранення отримав 35-річний син директора музею, який залишився охороняти приміщення вночі. Його витягли з-під завалів та відправили до лікарні.

Після ракетного удару вціліла лише статуя філософа, яка стала своєрідним символом стійкості.

З часу атаки в напівзруйнованому музеї Сковороди не проводилися реставраційні роботи. Хоча, за словами працівників музею, будівля потребує негайних протиаварійних та консерваційних робіт, аби зберегти те, що залишилось після влучання. У листопаді 2023 року музей відкрив збір "301 Справжній друг Сковороди", щоб зібрати на необхідні роботи.

Реклама:

Головне сьогодні