Тест

У Мінздоров’я не бачать "таких проблематичних точок щодо нестачі ліків"

Про це на прес-конференції у п’ятницю заявила начальник Управління планування, фінансування, моніторингу централізованих заходів і конкурсних закупівель МОЗ Галина Довганчин.

"На зараз ми не бачимо таких проблематичних точок щодо нестачі ліків. У разі, якщо у нас виникає нестача ліків, заклад звертається і ми здійснюємо перерозподіл", - сказала вона.

За словами Довганчин, цього року бюджетом передбачено 90 мільйонів гривень на ліки для онкохворих діток.

"У минулому році це було 60 мільйонів. Проте дана сума недостатня, щоб покрити 100% потребу. Вона становить 130 мільйонів", - сказала Довганчин.

Вона додала, що зараз проведені тендери і укладені договори на 63 мільйони гривень і вже здійснюються поставки деяких препаратів.

"У 2011 році у нас проводились тендери у кінці третього на початку 4 кварталу, тому основні поставки здійснювались вже у цьому році. І є зараз достатньо залишків. Доставка по договорах здійснюється по урахуванню залишків з минулого року. На сьогодні залишки становлять близько 30%", - додала вона.

Водночас, волонтери заперечують дані МОЗ, стверджуючи, що лікарням катастрофічно не вистачає медпрепаратів.

Відповідного відкритого листа до президента, прем’єра і міністра охорони здоров’я підписали 201 волонтер і громадська організація.

У цьому листі зокрема зазначається, що з переліку медпрепаратів, що закуповує МОЗ, в областях вже відсутні 90%-95%ліків, а в Центрі дитячої онкогематології і Охматдиті – 80%.

Українська правда. Життя