Медики кажуть, що під прикриттям реформи закривають лікарні

— 11 квітня 2013, 16:33

Про це на прес-конференції у четвер заявили працівники медичних профспілок і громадських активістів.

Зокрема, представник незалежного об’єднання батьків "За наших дітей" Віталій Козлов заявив, що у Дніпропетровську вже закрили кілька лікарень.

"Всі знають, що стаття 49 Конституції забороняє скорочувати мережу медичних закладів. Натомість у Дніпропетровській області на сьогодні закрито три медзаклади і ще 4 планується закрити. У цьому році з 4 лікарень зробили 2 шляхом так званої оптимізації, а зараз йде боротьба за неонатологічне відділення, яке хочуть закрити у центральній частині міста і перенести в індустріальний район з поганою екологією", - зазначив він.

Крім того, за даними Козлова, у селі Висильківка Дніпропетровської області "шляхом махінацій" було проголосовано за закриття пологового відділення.

"У цьому році в планах – закриття 6 пологових відділень по області. МОЗ спустив показники: 400 пологів на рік. Тобто якщо цей показник буде нижчий в якомусь з пологових будинків, його буде закрито", - сказав він.

У свою чергу представник Харківської профспілки Швидкої допомоги Віталій Білоус зазначив, що у Харкові не вистачає бригад "Швидкої".

"За наказом МОЗ від 2008 року у Харкові має бути мінімум 150 бригад "Швидкої". У нас ледь є 70. До того ж третина цих бригад – бригади-одиначки. Взагалі-то бригада має бути укомплектована лікарем, фельдшером, санітаром і водієм. А тут є лише лікар і водій, або фельдшер і водій", - сказав він.

"На думку рядових співробітників, оптимізація спрямована на знищення як Швидкої допомоги, так і населення", - додав Білоус.

У свою чергу голова Вільної профспілки Швидкої допомоги Максим Іонов назвав медичну реформу "бізнес-проектом". "Це мені нагадує місію на Марс – її неможливо виконати, і нею керують Білка і Стрілка", - сказав він.

Зокрема, Іонов зазначив, що весь фінансовий тягар проведення реформи лягає на місцеві бюджети, "а вони - пусті".

Крім того, за його інформацією, найближчим часом планується скорочення бригад "Швидкої" у Києві.

Як відомо, чиновники МОЗ на черговій нараді заявили, що реформа екстреної допомоги просувається добре і не викликає нарікань.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні