5 речей, які не варто та варто робити перед сном

— 12 жовтня 2015, 13:31

Видання The Huffington post пропонує подивитися на ці фактори, які можуть бути причиною вашого поганого сну.

1. Не користуйтеся препаратами проти нежитю

Закладений ніс заважатиме вам заснути так само як і псевдоеферин, - основний інгредієнт у багатьох протинабрякових засобах.

Що робити: Дихайте легко зі спеціальною протизастійною сумішшю, яка розроблена спеціально для нічного використання. Вони, як правило, містять антигістамінні препарати, які відомі тим, що викликають сонливість.

2. Не зазирайте на ніч до мережі

Дослідники виявили, що світло від монітора вашого комп'ютера, планшета та смартфона, пригнічує рівень мелатоніну, який збиває ваш природній годинник та ще й збільшує ризик ожиріння.

Фото Shutterstock

Що робити: Вийти на вулицю хоча б на одну годинку перед сном і встановити будильник на годину раніше.

3. Не приймайте гарячу ванну

Дійсно, тепла ванна може допомогти вам заснути, але не у тому випадку, якщо ви підніметеся з води та одразу підете у ліжко. Чому? Температура тіла опускається вночі і починає знижуватися за дві години до сну. Гаряча ванна піднімає температуру тіла. А розслабляє тіло якраз момент, коли температура тіла опускається. Тож при просто наврядчи зможете заснути одразу після ванни.

Що робити: Вся справа в часі. Купатиметеся безпосередньо перед сном і будете почуватися бадьорими. Переконайтеся, що прийматиме ванну хоча б за годину до сну.

4. Не переїдайте

Дослідження показали, що сон із повним шлунком може стимулювати мозкові хвилі, що призводить до нічних жахів. Чим шкідливіша їжа, тим сильніші жахи.

Що робити: Жуйте невеличкими порціями та пережовуйте кожен шматочок мінімум 15 разів, перш ніж проковтнути його.

5. Не переймайтеся

Спробуйте тримати негативні емоції та їдкі коментарі до наступного ранку. Стрес і надмірна стимуляція мозку перед сном вважаються головними причинами безсоння.

Що робити: Останню годину перед сном оголосіть періодом миру. Уникайте дратівливих розмов.

Нагадаємо, дослідники дали поради для тих, кому буває важко заснути. Серед чарівних рецептів - мильні бульбашки, тиха музика та хороша книжка.

А ще учені підрахували скільки треба спати щоночі, аби бути здоровим та бадьорим, хто потребує більше сну, чоловіки чи жінки. Щодо цього вже давно сперечаються науковці. За результатами нещодавнього дослідження фінських учених – дорослій людині треба менше 8 годин на добу.

Реклама:

Головне сьогодні