В Україні розпочався другий тур імунізації від поліомієліту. МОЗ не бачить зв’язку між вакцинацією та летальними випадками

— 30 листопада 2015, 17:02

Як повідомляє МОЗ, у другому турі вакцинуватимуться діти від 2 місяців до 6 років, в третьому – діти до 10 років.

Перший раунд додаткової імунізації проти поліомієліту стартував 19 жовтня 2015 року і тривав до 9 листопада. Кількість дітей, яких планувалося охопити щепленнями в I-му раунді, становить 2 314 988 дітей.

"Питання вакцинації, як питання національної безпеки в Україні, сьогодні постало надзвичайно гостро", - вважає народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко.

"У нас досить високий показник дитячої смертності, але маніпулювати, спекулювати і пов’язувати ці показники з вакцинацією наприпустимо. Надзвичайно важливою є інформаційна політика під час спалаху інфекційних захворювань. Адже вакцинація – єдиний спосіб захистити від цих хвороб велику кількість дітей в Україні", - додала вона.

Для другого раунду Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) надав Україні додаткову гуманітарну допомогу у кількості 4,5 млн. доз ОПВ вакцини Санофі-Пастер, яка вже розвезена в регіони.

Крім того, у МОЗ повідомили, що відповідно до попередніх офіційних висновків комісій регіональної групи оперативного реагування на негативні події після імунізації (НППІ) щодо 3-х випадків у Київській області, усі випадки сталися в результаті захворювань і жодним чином не пов’язані з вакцинацією проти поліомієліту.

"У всіх випадках, які було зареєстровано з моменту початку першого туру вакцинації від поліомієліту, НЕ було симптомів вакциноасоційованого паралітичного поліомієліту (ВАПП), а саме проявів гострого в’ялого паралічу, які є єдиною можливою побічною реакцією на вакцину ОПВ в одному з трьох мільйонів випадків вакцинації. По кожному випадку проводиться додаткова експертиза, яка є необхідною для деталізації етіології захворювання та верифікації діагнозу. Щойно стануть доступні результати бактеріологічного, вірусологічного, гістологічного та інших досліджень, МОЗ України надасть інформацію з остаточними висновками комісій з розслідування", - йдеться на сайті відомства.

Як відомо, у понеділок всесвітня організація з охорони здоров'я закликало Міністерство охорони здоров'я України оголосити надзвичайний стан в Україні у зв'язку зі спалахом поліомієліту.

Наразі в Україні вакциновано 64,7% дітей, які підлягали щепленню, під час першого раунду імунізації. Це 1,5 млн. дітей.

Нагадаємо, на початок вересня було повідомлено про 1 млн. вакцинованих дітей. Тоді щеплення отримали 1,24 млн. дітей, що становить понад 53% від загальної кількості дітей, яких мають вакцинувати. Про це тоді повідомив міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі.

Раніше у МОЗ підтвердили спалах поліомієліту в Україні. Захворювання двох дітей на Закарпатті було викликано вірусом похідним від вакцинного штаму, та підтвердила циркуляцію вірусу, що відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил, прирівнюється до спалаху поліомієліту.

"Циркуляція такого вірусу ставить під загрозу всіх нещеплених дітей в Україні", - заявили тоді у МОЗ.

Стало також відомо, що лише 27% українських мам знають про ризик паралічу від поліомієліту, і тільки 12% інформовані, що для повного захисту від цієї хвороби у дитини має бути мінімум чотири дози вакцин.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні