Коса-краса: на популярні питання про догляд за волоссям відповіли експерти

— 24 лютого 2016, 10:01

Про міф ста розчісувань, про те, чому за одну ніч могла посивіти Марія Антуанета, про те, чи можна взагалі не мити волосся, пише The Guardian.

Чому волосся сивіє, як загальмувати цей процес?

За вироблення пігменту, який надає волоссю кольору, відповідають клітини епідермісу меланоцити. Іноді передчасне посивіння пояснюється тим, що вони недоотримують вітаміну В12. Проте після 30 років здатність меланоцитів виробляти пігмент природно знижується, аж поки вони зовсім не перестають це робити.

Як швидко це відбувається, значною мірою зумовлено генетично, але куріння здатне прискорити процес.

Як діє на волосся стрес?

За деякими свідченнями, поки Марія Антуанета очікувала на свою страту, її волосся стало геть біле. Якщо це справді було так, то ймовірно, то була гніздова алопеція – пігментоване волосся випало, а сиве лишилося, створивши враження, що всі коси королеви побілішали. Гніздову алопецію зазвичай спричиняє розлад імунної системи, але в дуже чутливих людей її може викликати стрес.

Чому кінчики січуться, та як їх порятувати?

Кінчики волосся січуться зазвичай, коли воно пошкоджується механічно – через надмірний нагрів або вплив хімічних речовин. Пересушене та менш еластичне волосся стає вразливішим до пошкоджень. Чим довше у вас волосся, тим більше всяких подібних пригод воно пережило, і тим більше йому загрожує посічення кінчиків.[L]

На жаль, якщо кінчики посіклися, тут уже нічим не зарадиш, і треба їх обрізати.

"Коли волосся посіклося, то кутикули, котра зазвичай захищає волосся ззовні, вже не буде, і жоден продукт не скріпить його назад", - говорить директор Інституту трихології Ліза Гілбі.

Від надто частого миття волосся стає жирним?

Ні, але якщо у вас жирне волосся, і ви під час миття інтенсивно масажуєте шкіру голови, це може стимулювати вироблення жиру. Насправді ж від частого миття волосся може стати лише більш сухим.

Як пояснює професор клітинної біології Дес Тобін, наше волосся не пристосоване для того, щоби проходити щоденне миття скальпу з миючим засобом, котрий являє собою шампунь. Часто ми використовуємо кондиціонер, але він робить кутикулу гладкішою, і жир швидше спускається вздовж волосини – від чого волосся швидше набуває брудного вигляду. Ось чому кондиціонер варто наносити не на всю довжину волосся, а від половини й на кінчики.

Якщо волосся не мити, чи не буде воно само себе очищувати?

Є теорія, що волосся має працювати як ґніт, відводячи жир та бруд від скальпу та витираючи це все об подушки, одяг та інші поверхні, яких ви ним торкаєтеся. Але, по перше, це навряд чи працюватиме, якщо в вас довге волосся. По-друге, не треба забувати про мікроорганізми, які живуть на шкірі голови, каже Гілбі. Якщо дозволити їм вільно розмножуватися, на шкірі можуть з'явитися лусочки, й вас мучитиме свербіж.

Чи можна висмикувати сиві волосини?

Кажуть, якщо видерти одну сиву волосину, замість неї виростуть дві. Але це не так – один волосяний фолікул дає лише одну волосину, і немає доказів того, що висмикування волосся стимулює їхній ріст.

Радше навпаки, говорить доктор Бессам Фарджо, котрий займається трансплантацією волосся.

"Через постійне висмикування волосини фолікул умирає, і це врешті призводить до перманентної втрати волосся. Це зазвичай можна помітити на бровах, котрі, після років висмикування, стають рідкими. Немає різниці, коли йдеться про сиві волосини, структура волосяного фолікула та сама", - наголошує він.

Проте водночас встановлено, що пошкодження шкіри та тканин, що лежать під нею, дійсно може стимулювати ріст волосся. Наприклад, багато людей, у котрих був перелам, помічають, що навколо цього місця волосся росте більш густим.

Що спричиняє облисіння?

Причини різні. Волосся росте циклічно, і стрес або хвороба іноді може спричинити шок, через який більша частина волосся входить у фазу випадіння. Також волосяні фолікули є чутливими до тестостерону. Він їх зменшує, через що волосся росте тоншим та коротшим.

Те, як поведуть себе з віком їхні фолікули, чоловікам варто побачити на прикладі своїх старших родичів.

Що можна зробити, щоби волосся росло швидше?

Щоденне розчісування сотнею рухів, у яке колись вірили наші бабусі, насправді може лише шкодити. Розчісування потрібне, бо під час нього видаляються вузлики, а захисний жир розподіляється по пасмах, але заразом воно завдає волоссю й стресу, каже Гілбі.

Як і в випадку сивини, темп росту волосся визначений генетично. Масаж здатен стимулювати надходження крові до скальпу, так він отримує більше кисню та корисних речовин, але саме по собі це не змусить волосся швидше рости, пояснює експерт. Якщо хочете допомогти своєму волоссю, то Фарджо радить налягати на продукти, багаті на протеїн – насіння льону, грецькі горіхи, рибу та авокадо.

Нагадаємо, випадіння волосся також може бути ознакою браку в організмі заліза, особливо в жінок.

Реклама:

Головне сьогодні