7 овочів, які варто почати їсти, хоч ви їх і ненавидите

36639
20 червня 2016

Ви не одинокі.

Наші смакові рецептори влаштовані так, щоб виявити незначну кількість гіркоти в їжі. Це допомагало нашим пращурам відрізняти отруйні дикі рослини.

Крім того, один з чотирьох дорослих генетично є "супердегустатором" – має у 6 разів сильніші смакові рецептори і особливу чутливість до гірких хімічних речовин.

На жаль, багато найздоровіших овочів мають природну гіркоту і ми часто відмовляємо собі у їх корисності, через цей смак.

Reader's Digest публікує "трюки" із кулінарної книги-бестселера Long Life Prescription, які допоможуть приготувати сім корисних продуктів так, що це буде дуже смачно.

Буряк

Змішайте тертий буряк з лимонним соком, золотими родзинками і селерою. Або підсмажте його з бальзамічним оцтом.

 Фото vkuslandia/Depositphotos

За пурпурно-червоний відтінок буряка відповідає пігмент, який називається betacyanin.

Дослідження, які проводили на тваринах, показують, що ця речовина виводить токсини та запобігає розвитку раку.

За землистий смак буряка відповідає інша хімічна речовина geosmin, яка також має протиракові властивості.

Броколі

Зваріть на пару його суцвіття і картоплю, або поріжте їх дрібно і обсмажте з часником та оливковою олією.

 Фото Dream79/Depositphotos

Антиоксидант, який робить броколі гірким, називається званий sulforaphane. Він здатен запобігати прогресуванню ракових захворювань з організмі.

Інша речовина – indole-3, що міститься в броколі, особливо корисна для жіночого організму, адже вона здатна позитивно впливати на підозрілі передракові зміни всередині клітин шийки матки.

Брюсельська капуста

Запечіть порізану капусту з цибулею, а потім перемішайте її з рисовим оцтом.

 Фото sabinoparente/Depositphotos

Цей овоч має багато гіркого sulforaphane, а також сполук, які називаються isothiocyanates. Вони мають детокс-ефект та здатні виводити речовини, які викликають рак, перш ніж вони можуть зробити свою брудну справу.

В одному голландському дослідженні, хлопці, які їли брюссельську капусту щодня протягом трьох тижнів, мали на 28% менше генетичних ушкоджень (пошкодження гена є основною причиною раку), ніж ті, хто не їв цей овоч.

Капуста

Поріжте дрібно червону капусту, яблука (залиште шкіру там антиоксиданти), додайте родзинки та мелену гвоздику.

Фото udra/Depositphotos

Вживання капусти кілька разів на тиждень може скоротити ризик розвитку раку молочної залози, простати, легенів і товстої кишки. За це відповідальна речовина isothiocyanates, знайдена у капусті.

Баклажан

Змастіть його оливковою олією, посипте орегано запечіть на грилі або в духовці.

 Фото sabinoparente/Depositphotos

У цьому овочі багато гіркої хлорогенової кислоти, яка захищає стінки артерій від утворення в них бляшок, що є загрозою серцевих захворювань.

Лабораторні дослідження показали, що баклажани здатні знижувати рівень холестерину і допомагати стінкам артерій розслаблятися, що може скоротити ризик високого кров'яного тиску.

Капуста кале

Збризніть салат з неї сидром чи яблучним оцтом, щоб знешкодити гіркоту.

 Фото studioM/Depositphotos

Ця капуста містить речовину glucosinolates, яка має здатність активувати ферменти печінки, які допомагають знешкодити канцерогени, а це в свою чергу допомагає в протидії раку.

Шпинат

Їжте його свіжим і сирим. Зробіть салат з протертою малиною, бальзамічним оцтом чи оливковою олією.

 Фото Dionisvera/Depositphotos

Він містить високий рівень вітамінів А, В6, С, К та рибофлавіну. Плюс має щедрі кількості марганцю, фолієвої кислоти, магнію, заліза і кальцію.

Також у шпинаті є антиоксидант лютеїн, який захищає сітківку очей від пошкодження або втрати зору.

Ще корисного про їжу:

powered by lun.ua