Чи викликає мобільний телефон рак мозку? Шкода ґаджетів перебільшена, вважають учені

— 10 серпня 2016, 12:56

У 2011 році Міжнародне агентство вивчення раку (IARC) класифікувало випромінення мобільного телефона як потенційно ризиковане для мозку людини, йдеться у матеріалі дослідника Даріуша Лешчинські на The Daily Mail.

Дослідження групи INTERPHONE, заснованої Європейським Союзом, та розробки шведського епідеміолога Леннарта Хардела показали, що розмови по мобільному телефону протягом 30 хвилин щодня 10 років поспіль спричинювали гліому.

Ідею, що стільниковий зв'язок може викликати рак мозку, підтверджували ще кілька досліджень, серед яких проект компанії Cerenat, оприлюднений у 2013 році.

Разом із тим, інші дослідження показують, що кількість людей, яким діагностують рак мозку, не збільшується протягом останніх років.

"І це попри різке зростання кількості користувачів мобільних телефонів протягом останніх 20 років, – наголошує Даріуш Лешчинські.

[L]Тому й існує протиріччя між доказами того, що мобільні пристрої стимулюють появу раку мозку й дослідженнями, що доводять протилежне – швидкість розвитку цього захворювання доволі перебільшена".

Науковець вважає, що наукових розробок причинно-наслідкового зв'язку стільникового зв'язку й раку надто мало для висновків про їхню взаємозалежність.

Дослідження на тваринах у 2011 році засвідчили, що випромінення мобільного телефона саме по собі не викликає рак.

"Це створює серозну проблему у правильній оцінці ризику. На основі дуже обмеженої кількості інформації щодо впливу мобільного зв'язку на розвиток онкологічних захворювань мозку, ми не маємо права бути однозначними.

Постійне застосування мобільного телефона, звісно, може прискорити розвиток захворювання", – погоджується науковець.

Взявши за основу цю гіпотезу науковець пояснює, що мобільні телефони підвищують ризик раку мозку не тому, що спричинюють його, а підсилюючи розвиток захворювання, викликаного іншими причинами.

У дослідженнях на тваринах, на які посилається науковець, випромінення стільникового зв'язку тільки підсилювало вплив хімічних речовин, які отримували піддослідні.

Частота розвитку раку помітно нижча в контексті зростання рівня використання мобільних телефонів у світі. Тому не всі користувачі перебувають у небезпеці захворювання.

Врешті, автор дослідження наводить приклад розробки травня 2016 року Національної токсикологічної програми США (US National Toxicology Program). Вона показала відсутність раку мозку у контрольній групі опромінених пацюків.

Кількість людей, яким діагностують рак мозку, не збільшується протягом останніх років. Фото SimpleFoto/Depositphotos

Піддослідні тварини отримували опромінення мобільними телефонами й лише незначна кількість дійсно мала схильність до розвитку ракових пухлин.

"Якщо припустити, що і для людей випромінення мобільного телефона так само має незначні результати, як у тварин, давніші дослідження перебільшували вплив зв'язку на суспільний стан здоров'я", – підсумовує Даріуш.

Мобільні телефони не викличуть епідемію онкозахворювань, вони можуть тільки поглибити розвиток раку в індивідуальних випадках.

Реклама:

Головне сьогодні