Вакцини проти грипу мають продаватися у термоконтейнері ­– застерігає МОЗ

— 16 листопада 2016, 11:40

Усі громадяни можуть придбати вакцини лише за умови наявності в них термоконтейнера з холодоелементами, йдеться у роз'ясненні МОЗ.

Утримання у холоді зберігає первинну якість препаратів, натомість вакцини, які тримали в умовах порушення "холодового ланцюга", не можуть бути використані і підлягають знищенню.

Кожна доза супроводжується інструкцією про застосування вакцин українською мовою, та обов’язково має видаватися касовий чек з датою та годиною продажу.

[L]Відповідальний за продаж в аптеці вакцин працівник зобов'язаний пояснити покупцю умови зберігання вакцини і необхідність проведення вакцинації лише в лікувально-профілактичному закладі.

Перед щепленням пацієнт обов'язково повинен пройти медичний огляд.

Після проведення профілактичного щеплення має бути медичне спостереження протягом терміну, визначеного інструкцією про застосування відповідної вакцини.

Якщо в інструкції про застосування вакцини не вказано термін спостереження, пацієнт повинен перебувати під наглядом медичного працівника не менше 30 хвилин після вакцинації.

Раніше повідомлялося, що в Україні очікують циркуляцію вірусу грипу Н3N2, який з’явився у 2014 році в Гонконгу. Вірус грипу Н3N2 уражає, насамперед, літніх людей та малих дітей.

У свою чергу, МОЗ запропонувало дотримуватися 6 корисних звичок для профілактики грипу.

До клінічних ознак грипу належать: підвищення температури тіла – різке підвищення температури тіла більше 38°С без інших супроводжуючих симптомів вже може свідчити про появу грипу, головний біль, біль у м'язах та горлі, кашель, нежить.

Пацієнт повинен перебувати під наглядом медичного працівника не менше 30 хвилин після вакцинації. Фото alexraths/Depositphotos

Особливо небезпечним грип є для представників груп ризику, до яких належатьдіти до 5 років (особливо – діти до 2 років), вагітні жінки, люди віком від 65 років, люди з надмірною вагою, хворі на діабет, хронічні серцево-судинні та захворювання легенів.

Більше шансів занедужати мають також медичні працівники, вчителі й вихователі, продавці, водії громадського транспорту й усі, хто працює в багатолюдних місцях.

У разі появи небезпечних симптомів усім, а особливо представникам груп ризику, потрібно обов’язково звернутися до лікувального закладу, пройти обстеження та при необхідності отримати лікування протягом перших двох діб з часу появи симптомів грипу.

Реклама:

Головне сьогодні