Супрун обіцяє повернути закупівлі ліків держкомпанії, але у 2019 році

— 14 березня 2017, 14:36

ЮНІСЕФ заощадив 3,1 млн доларів на вакцинах для України і до червня 2017 року закінчить весь процес закупівель на 2016 рік.

Про це оголосили представники фонду на прес-конференції у Міністерстві охорони здоров'я у вівторок, 14 березня 2017 року.

У свою чергу в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун повідомила, що "вперше у 2017 році ми отримуватимемо ліки за замовленням 2017 року, раніше ми отримували ліки на 2014 рік у 2015 році, на 2016 році – у 2015-му".

ЮНІСЕФ заощадив 3,1 млн доларів на вакцинах для України. Фото ХЕРСОН Онлайн

Вона уточнила, що перехід на міжнародні закупівлі – це, певною мірою, був вимушений крок.

"Були проблеми з тендерами. Було фінансування, яке йшло не на ліки, а в руки чиновникам, які організовували тендери під виробників. Було дуже багато проблем і саботажу... Були проблеми з дистриб’юторами в Україні, які не хотіли поширення препаратів.

У вересні ми почали процес. За півтора місяці ми мусили змінити номенклатури, багато технічних завдань... Почали тендери 2016 року в грудні 2016 року. За три місяці ми змогли зробити те, що не робили 9 місяців до того", – зазначила чиновниця.

Вона розповіла, що наразі МОЗ створює свою організацію, яка з 2019 року проводитиме закупівлі.

"Вже прописаний статут і склад людей, які там будуть працювати. Воно виходить на громадське обговорення і буде створене постановою Кабміну. Цього року ми наберемо людей, які пройдуть спеціальне навчання.

У 2018 році вимагатимемо, щоб хоча б три програми були проведені через українську організацію. Сподіваємось, до 2019 передамо усі закупівлі українській організації", – окреслила план дій Супрун.

Уляна Супрун: "У 2018 році вимагатимемо, щоб хоча б три програми були проведені через українську організацію. Сподіваємось, до 2019 передамо усі закупівлі українській організації"

У свою чергу директор представництва ПРОООН в Україні Ян Томас Хімстер повідомив, що на програми 2017 року виділили 70 мільйонів.

"8 з цих програм повністю закінчили. 7 з цих контрактів уклали безпосередньо з виробниками шести різних країн світу. Це означає, що ми закуповуємо одні з найкращих ліків у світі для України. Ми розпочали 22 з 23 програм і зараз вони всі на стадії тендеру", – розповів міжнародник.

Він зазначив, що здивований тим, що щодня чує "Треба повернутись до старої системи".

"Що за нонсенс? Ми тільки почали і мусимо крокувати в майбутнє. Наразі ми робимо перші кроки в закупівлі. Це відкритий процес, базований на конкуренції. Такий процес заощадив купу грошей", – уточнює Хімстер.

[L]У свою чергу Крістін Джексон, представниця компанії Crown Agence, яка теж здійснює міжнародні закупівлі ліків для України, повідомила, що її компанією наразі поставлено 11% ліків за 2016 рік. Однак, вона пообіцяла, що восени всі поставки будуть завершені.

За даними Центру протидії корупції, через міжнародні закупівлі МОЗ зекономив 620 млн грн порівняно з цінами 2014 року.

При цьому, наприклад, 100% вакцин закупили напряму у виробників. 6 з 8 вакцин, закуплених ЮНІСЕФ, не були до цього зареєстровані в Україні.

84% ліків для дорослої онкології закупили дешевше від цін МОЗу 2014 року.

Раніше стало відомо, що голова комітету ВР з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець ініціювала перевірку закону про міжнародні закупівлі препаратів на предмет корупційної складової.

Вона вважає, що "міжнародні організації поставляють препарати за завищеними цінами з неприпустимими термінами придатності".

У свою чергу член правління Центру протидії корупції Олександра Устінова зазначає, що повідомлення про неефективність міжнародних закупівель – маніпулятивні.

"Нещодавно бачила звіт, підготовлений комітетом з охорони здоров’я, де було сказано, що міжнародні організації не закупили дві вакцини. Але у 2014 році МОЗ не купив половину вакцин. ЮНІСЕФ закупив вакцину зі схожою дією, тому що цих двох зараз немає на світовому ринку.

Не ведіться на маніпуляції і подивіться, що міжнародні організації налаштовані побороти корупцію в цій сфері. Навіть дистриб’юторів змусили опустити ціни, бо там є конкуренція", – пояснює вона.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні