$240 тисяч за брехню про рак: австралійську блогерку притягли до відповідальності

— 28 вересня 2017, 13:09

Австралійську блогерку та авторку кулінарних книг Бель Гібсон, яка стверджувала, що вилікувала рак здоровим харчуванням, оштрафували на $240 тисяч за брехню.

Австралійська блогерка та авторка кулінарних книг Бель Гібсон брехала про вік та хворобу

Суд засудив її за введення в оману споживачів, пише The Independent.

Дівчина, яка також брехала про свій вік, вибудовувала кар’єру з 2013 року. Вона встигла випустити книгу "Увесь буфет" (The Whole Pantry) з "цілющими рецептами" та мобільний додаток за нею, який було визнано одним із найкращих мотиваційних мобільних ресурсів.

[L]У своїх текстах вона розповідала про те, що у неї рак крові, печінки, матки та селезінки. Зазначала, що лікарі давали їй шість тижнів життя.

Потім Бель Гібсон заявила, що її рак зник під дією безглютенової та безцукрової дієти і альтернативної медицини.

Коли користувачі таки зловили її на брехні, вона записала відео-зізнання та пообіцяла перевести кошти від продажів книжки на благодійність.

Найцікавіше те, що її книга була надрукована у авторитетному видавництві Penguin, яке визнало скарги про публікування неперевіреної інформації.

Видавці пообіцяли передати 30 тисяч австралійських доларів до австралійського фонду захисту прав споживачів.

Найцікавіше те, що її книга була надрукована у авторитетному видавництві Penguin

Проти блогерки подали низку судових позовів.

Один із позовів ініціювала благодійна організація Resource Center зі штату Вікторія, яка надає людям притулок, коли не отримала обіцяне блогеркою пожертвування.

У березні 2017 року суд виніс рішення, що намір Бель Гібсон відправити доходи від реалізації книги "Увесь буфет" на благодійність, при тому, що сама її робота містить брехливу інформацію, є не чим іншим як порушенням прав споживачів Австралії.

Книга та додаток були відкликані, і нещодавно суддя Федерального суду Дебра Мортимер наказала авторці сплатити $240 тисяч за порушення п’яти статей австралійського законодавства.

"Однією з чітких демонстрацій недобросовісності та особистого інтересу пані Гібсон є те, що вона та її компанія насправді не робили жодних пожертвувань організаціям, які вона згадувала у її публічних заявах", ­– виголосила суддя.

Цікаво, що при цьому сама блогерка особисто не відвідала жодне із судових засідань. "Це свідчить, що вона поставила свої власні інтереси перед усіма іншими", – сказала суддя Мортимер.

Гібсон була сповіщена про штраф у середу ввечері та навіть подякувала суду в електронному листі.

У деяких спеціалістів є побоювання, що вона виконає рішення суду. Оскільки її компанія Inkerman Road Nominees наразі проходить процедуру ліквідації.

Реклама:

Головне сьогодні