Україні та Польщі на замітку: Ірландія подумує відмовитись від заборони абортів

— 30 січня 2018, 12:10

В Ірландії наприкінці травня проведуть референдум щодо зміни закону, який майже повністю забороняє аборти в країні.

Мешканці країни також вирішать, чи дозволити парламенту розробити новий закон, який дозволить аборти в ірландських лікарнях до 12 тижня вагітності, пише The Guardian.

"У нас в країні є аборти, але вони небезпечні, нерегульовані і поза законом", – каже прем'єр-міністр Ірландії Лео Варадкар.

Фото: The Guardian

Заступник прем'єра Саймон Ковні додає, що уряд об'єднався щодо цього питання.

З 1983 року країна визнає рівні права на життя матері і дитини під час вагітності.

Аборт дозволений лише у разі ризику для життя мами.

За останніми опитуваннями, "за" аборти до 12 тижнів вагітності голові проголосувати 56% ірландців, 29% проти, і 15% не визначилися.

Ті, хто підтримує легалізацію переривання вагітності, переконують, що ця норма закону заважає медичним командам робити аборт навіть у разі, якщо життя жінки під загрозою.

Мовляв, лікарі бояться потрапити до в'язниці, тому вони дуже обережні навіть у тих випадках, де жінка завагітніла через секс-насильство.

Наприклад, весною 2007 року 17-річна мешканка Ірландії, яку медіа знають як Міс Ді, хотіла зробити аборт.

Її плід мав аненцефалією – порок розвитку головного мозку. Це повна або часткова відсутність великих півкуль головного мозку, кісток черепа і м'яких тканин.

[L]Порок 100 % летальний, 75 % малюків з аненцефалією гинуть до народження, дитя, що народилося, не може прожити більше кількох годин.

При виявленні аненцефалії вагітність терміново переривають, незалежно від терміну виявлення пороку. Втім, Верховний суд 9 травня 2007 року відмовив їй у поїздці за кордон у Велику Британію, щоб перервати вагітність.

В той же час на початку січня 2018 року польський сейм відхилив пропозиції, спрямовані на пом’якшення суворих обмежень на аборти.

Після масових протестів влада Польщі відмовилась від повної заборони абортів, однак і пом'якшити суворі заборони теж не погодилася.

63 країни у світі станом на 2017 рік мали законодавство, яке так чи інакше забороняє проводити аборти.

Тему обмежень абортів неодноразово підіймали й в Україні.

З березня 2017 року у Верховній Раді лежить законопроект, який регламентує, що аборти можуть здійснюватися лише за медичними показаннями або в разі, якщо зачаття відбулося в результаті зґвалтування.

А у липні 2017 року у парламент також внесли проект закону, що пропонує дозволити лікарям відмовляти жінці в аборті з міркувань совісті.

Реклама:

Головне сьогодні