Сейм Польщі відмовився пом’якшувати обмеження на аборти

— 12 січня 2018, 10:51

Польський сейм відхилив пропозиції, спрямовані на пом’якшення суворих обмежень на аборти.

Фото prometeus/Depositphotos

Польські депутати розглядали два цивільних проекти змін законодавства щодо абортів, повідомляє Європейська правда з посиланням на AFP.

Один із них, "Врятуємо жінок-2017", пропонує робити аборти за бажанням батьків до 12 тижня вагітності з психологічних або соціальних причин.

Другий, "Зупини аборти", передбачає заборону на переривання вагітності, в тому числі, в разі можливих захворювань плоду.

Обидві пропозиції були відхилені.

Крім того, польські депутати також продемонстрували готовність ще більше посилити законодавство щодо абортів, яке вже і так є одним з найбільш суворих в Європі.

[L]Чинне законодавство, прийняте у 1993 році, забороняє будь-які аборти, за винятком випадків зґвалтування або інцесту, якщо вагітність становить ризик для здоров'я для матері або якщо плід сильно деформований.

Про заборону абортів у Польщі йшлося ще у вересні 2016 року.

Депутати не підтримали проект повної заборони на аборти і кримінальну відповідальність для тих, хто спричинить смерть ненародженої дитини, проголосувавши за його доопрацювання.

Тоді поляки відреагували на наближення до заборони абортів та кримінальної відповідальності за них "чорним протестом" (#czarnyprotest, #чорнийпротест, #blackprotest).

Вони одяглися в чорне, висловлюючи солідарність із жертвами майбутнього закону, і вийшли на протест під будівлю Польського сейму.

"Чорний протест" переріс в акцію "Чорний понеділок", коли тисячі жінок у Польщі вийшли на протест щодо заборони абортів.

Вони не вийшли на роботу чи навчання, скориставшись відпусткою чи можливістю взяти день на догляд за дитиною.

Після масових протестів влада Польщі відмовилась від повної заборони абортів, однак і пом'якшити суворі заборони теж не погодилася.

63 країни у світі станом на 2017 рік мали законодавство, яке так чи інакше забороняє проводити аборти.

Реклама:

Головне сьогодні