Вуса не виростуть: 10 фактів про гормональну контрацепцію від Супрун та акушера-гінеколога

Після перекису водню, мочіння манту, спростування протягів та сидіння на холодному в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун взялася за гормональні контрацептиви.

Очільниця МОЗ на своїй сторінці у Facebook пише, що її попросили пояснити гормональну контрацепцію через поширені міфи щодо препаратів групи КОК а-ля "виростуть вуса", "наберу вагу", "контрацептиви відключать яєчники, і потім не зможу завагітніти".

Фото: Vadymvdrobot/Depositphotos

Розповісти про гормональну контрацепцію Уляна Супрун попросила лікарку акушера-гінеколога Наталію Лелюх.

У жінки, яка приймає гормональну контрацепцію не виростуть вуса та не додасться вага, особливо якщо вона буде раціонально харчуватись та мати достатню фізичну активність.

Якщо жінка курить, гормональні контрацептиви обмежені або заборонені через високий ризик спонтанних тромбозів.

Коли жінка обирає таку контрацепцію, то може отримати бонуси: нормалізувати ритм менструацій, зменшити менструальні крововтрати та біль, зменшити або повністю позбавитися від ПМС, покращити стан шкіри та волосся.

Головне не заграватись з цими симптомами.

Препарат призначає тільки лікар: тільки під час прийому (не по телефону і не на форумі). І тільки після необхідних обстежень.

Важлива річ, яку треба знати, перед тим, як іти до медика: у вас один постійний статевий партнер, ви повністю довіряєте, маєте регулярний секс і поки що обидва не бажаєте мати дитину.

Перед призначенням такого захисту здоровій жінці не треба визначати "гормональний фон", перевірятись на інфекції та здавати аналізи на перевірку печінки та нирок.

Єдине обов’язкове обстеження – УЗД молочних залоз.

Гормональні контрацептиви не захищають від інфекцій, що передаються статевим шляхом.

У них є доза і склад, показання для прийому та чітко усвідомлена мета.

Інколи це бажання надійної контрацепції.

Інколи такі препарати призначають з лікувальною метою.

Разом з лікарем ви визначаєте, коли мета досягнута і заради чого вам, можливо, доведеться терпіти побічні ефекти від препарату.

Протипоказання: це стани, супутні хвороби та порушення метаболізму з ризиком зміни біодоступності контрацептиву або з ризиком загострення при прийомі гормонального контрацептивного засобу.

Обмеження по прийому: вік, паління, вживання інших препаратів, індивідуальна алергія, супутні захворювання з порушенням метаболізму речовин, оперативні втручання та інше.

Потрібно звертати увагу на ті побічні реакції, які виробник вказує як часті.

Але зважайте, що коли ви одночасно приймаєте різні медикаменти, їхні побічні засоби можуть накопичуватися.

Якщо ви одночасно приймаєте три препарати, де в побічних ефектах нудота, скоріш за все, вона у вас буде.

Цей розділ мало описують в інструкції. Детальну інформацію можна знайти на спеціалізованих сайтах www.fda.gov або www.ncbi.nlm.nih.gov, а не в обговореннях на форумах.

Про основні можливі ускладнення прийому вам повинен повідомити лікар під час візиту, а не провізор в аптеці.

Реклама:

Головне сьогодні