Чим насправді є вуглеводи? TED-відео

— 26 грудня 2018, 13:00

В лекції-TED йдеться про те, що таке вуглеводи, як їх засвоює організм та для чого вони потрібні.

Що з цього містить найменшу кількість вуглеводів: м'якоть хліба, тарілка рису чи бляшанка газованої води?

Цікаве питання! Попри те, що ці продукти абсолютно різні, вміст вуглеводів у них приблизно однаковий.

І що це означає?

Перш за все, варто сказати, що вуглеводи – це поживна категорія цукрів, молекули, які наш організм розчеплює, щоб отримати цукор.

Вуглеводи залежно від їхньої структури бувають прості та складні.

Прості моносахариди: глюкоза, фруктоза та галактоза.

Поєднайте їх – і отримаєте складні: лактозу, мальтозу та сахарозу.

Складні вуглеводи теж поділяються – на олігосахариди, які поєднують зазвичай 2-4 моносахариди, та полісахариди, у складі яких 10 та більше "деталей".

Наш організм розщеплює складні вуглеводи на прості, які потім перетворює в енергію.

Тож коли ми вживаємо будь-які вуглеводи, рівень цукру в крові піднімається приблизно на чайну ложку.

Однак, не на всі цукри шлунково-кишковий тракт реагує однаково.

Порівняємо крохмаль та клітковину.

І те, і інше полісахариди, які добуваються з рослин і складаються з багатьох з'єднаних між собою моносахаридів. Але ці з'єднання різні і саме в цьому річ.

У крохмалеві, який краще зберігає енергію під час засвоєння, моносахариди поєднані за допомогою альфа-зв'язків. Більшість з цих за'язків легко руйнуються ензимами (ферментами) у шлунково-кишковому тракті.

У клітковині моносахариди поєднані за допомогою бета-зв'язку, які наш організм не може зруйнувати. Клітковина утворює своєрідну пастку для частини крохмалю, попереджує його розпад та утворює стійкий крохмаль.

Рожеві кульки - це бета-зв'язки. Сині - альфа.

Тож коли ти їсиш щось, багате на грохмаль, як от крекери чи білий хліб, глюкоза швидко потрапляє в кров.

Те ж саме станеться, якщо випити бляшанку солодкої газованої води. Така їжа має високий глікемічний індлекс і провокує різке зростання рівня цукру в крові.

Натомість, коли ми вживаємо їжу, багату на клітковину, як от фрукти, овочі та з цільного зерна, через бета-зв'язки глюкоза засвоюється повільно, тож організм уникає різкого підвищення рівня цукру. У такої їжі низький глікемічний індекс.

У яєць, сиру та м'яса – найнижчий глікемічний індекс.

Коли глюкоза після шлунково-кишкового тракту потрапляє в кров, вона транспортується до тканин організму, щоб бути переробленою в енергію.

Інсулін, гормон, який виробляється у підшлунковій залозі, – один головних інструментів для "управління" цукром в організмі.

Інсулін продукує підшлункова залоза

Коли ви їсте і кров насичується глюкозою, інсулін виділяється у кров і це спонукає м'язи та жирові клітини всотувати глюкозу і використовувати цукор для енергії.

Те, наскільки інсулін знижує рівень цукру в крові, показує чутливість до інсуліну.

Якщо рівень інсуліну зростає разом з тим, як в організм надходить нова їжа, то організм має здорову реакцію.

Якщо чутливість падає, це називають інсуліновою резистентністю. Підшлункова все ще виділяє інсулін, але спеціальні м'язеві клітини, які повинні сповіщати її про цукор, мають надто низьку чутливість, щоб впоратися з усією глюкозою, яка надходить в організм.

Вживання їжі, багатої на прості вуглеводи, може спричинити інсулінову резистентність, яка в свою чергу може спричинити метаболічний синдром.

Він характеризується високим рівнем цукру в крові, зайвими сантиметрами на талії та високим кров'яним тиском.

Фаст-фуд – це справжня вуглеводна бомба.

Метаболічний синдром підвищує загрозу серцево-судинних захворювань та виникнення діабету другого типу.

Кількість людей з метаболічний синдромом зростає по всьому світу. У США, наприклад, його діагнозтували у кожного третього.

Тож пам'ятайте, цукор – не лише у солодощах. Можливо, це зупинить вас від чергового бургера чи хот-дога.

Вас також може зацікавити:

Реклама:

Головне сьогодні