Рисові хлібці: калорійність, користь і шкода
Рисові хлібці – популярний перекус, особливо коли ви намагаєтеся схуднути або підтримати форму. Їх можуть використовувати замість хліба.
Вони зроблені з повітряного рису, спресованого у хлібці. Вони є в різних варіантах.
Найпоширеніший – з рису і солі. Про їхню шкоду та користь розповідає Healthline.
Фото: simply/Depositphotos |
СКІЛЬКИ У ХЛІБЦЯХ ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН
Оскільки вони складаються лише з рису і повітря, то не можуть похвалитися великою поживною цінністю.
В одному рисовому хлібці з коричневого рису є:
- Калорій: 35
- Вуглеводи: 7,3 г
- Харчові волокна: 0,4 г
- Білки: 0,7 г
- Жири: 0,3 г
- Ніацин: 4% щоденної денної норми
- Магній: 3% щоденної денної норми
- Фосфор: 3% щоденної денної норми
- Марганець: 17% щоденної денної норми
У них також є трішечки вітамінів Е та B6, рибофлавіну, пантотенової кислоти, заліза, цинку, калію, міді та селену.
Їхній вміст натрію залежить від того, чи вони солоні.
До того ж, процес утворення повітряного рису знижує вміст антиоксидантів у рисі
Майте на увазі, що ці факти про харчування стосуються лише простих рисових хлібців.
Ароматизовані хлібці часто містять додані цукри та інші ігредієнти.
Фото: HandmadePicture/Depositphotos |
ТАКІ ХЛІБЦІ НИЗЬКОКАЛОРІЙНІ
В одному хлібці (9 г) – 35 калорій, здебільшого з вуглеводів.
Більшість людей їдять рисові хлібці замість хліба чи крекерів, у яких більше калорій.
Наприклад, в одній скибці (28 г) цільнозернового хліба – 69 калорій.
Отже, заміна двох шматочків хліба двома рисовими хлібцями заощадить вам аж 68 калорій.
Хоча ви також втрачаєте три грами харчових волокон та ряд поживних речовин.
Два рисові хлібці дають близько 18 г їжі у порівнянні з 56 г двох скибок хліба.
По суті, різниця в калоріях може бути у простому зменшенні з’їденого.
У рисових хлібцях зрештою може вийти більше калорій – близько 210 у порції на 56 г порівняно з 138 у порції цільнозернового хліба.
В одній порції цільнозернових крекерів на 28 г – 124 калорії. Якби ви замінили їх на таку ж кількість рисових хлібців – три штучки, 27 г – ви б спожили 105 калорій і заощадили лише 19 калорій.
Ви можете відчувати, ніби їсте більше, через повітря у рисових хлібцях, воно допомагає вам відчути ситіть.
Але заощадження калорій між хлібцями і крекерами чи хлібом мінімальне.
ВПЛИВ НА ЗДОРОВ’Я
Рисові хлібці мають як позитивний, так і негативний вплив.
У деяких є цільне зерно. Їх часто роблять з цільнозернового коричневого рису.
Фото: HandmadePicture/Depositphotos |
- Доведено, що багате на цільне зерно харчування знижує ризик хронічних хвороб.
Велике дослідження, що охопило понад 360 тисяч людей, показало: ті, хто найбільше споживає цільне зерно – наприклад, коричневий рис – на 17% менше ризикує померти від усіх причин порівняно з тими, хто їсть найменше цільного зерна.
- Споживання цільнозернової їжі пов’язане зі зниженням ризику діабету ІІ типу та ожирінням.
Хоча не всі рисові хлібці зроблені з цільного зерна. Тому добре дивіться на етикетку, щоб хлібці були зроблені з цільнозернового коричневого рису (whole–grain brown rice).
- Більшість рисових хлібців не містять глютену.
У деяких варіантах буде ячмінь, камут чи інші зернові з вмістом глютену.
Тому якщо вам не можна глютену, добре дивіться на упаковку.
- Вони можуть підвищувати рівень цукру в крові
Глікемічний індекс – показник, який відображає, з якою швидкістю той чи інший харчовий продукт розщеплюється в організмі людини і перетворюється на глюкозу – головне джерело енергії. Чим швидше розщеплюється продукт, тим вищий його глікемічний індекс.
Повітряний рис має глікемічний індекс більше 70 – такий вважають високим.
Незважаючи на це, рисові хлібці здебільшого містять вуглеводи з малою кількістю білків і харчових волокон, щоб сповільнити ефект цих вуглеводів на рівень цукру в крові.
Вживання самих лише рисових хлібців без нічого може збільшити рівень цукру в крові та інсуліну.
- Щоб притуплювати їхній вплив на рівень цукру в крові, поєднуйте їх з білками – м’ясом чи сиром, гумусом або горіховою пастою, і додавайте харчові волокна у формі фруктів та овочів.
ЯК ДОДАВАТИ РИСОВІ ХЛІБЦІ ДО СВОГО РАЦІОНУ
У рисових хлібцях мало калорій, але також мало харчових волокон та білків. Більшість калорій – це вуглеводи.
Поєднання їх з білками та харчовими волокнами може збалансувати їхній потенційний ефект на рівень цукру в крові.
Фото: KucherAndrey/Depositphotos |
Спробуйте поєднувати рисові хлібці з:
- гумусом та порізаними огірками й помідорами;
- кремовим сиром, порізаними огірками та копченим лососем;
- горіховою пастою та порізаними бананами;
- мигдалевою пастою та порізаними полуницями;
- порізаним сиром та соусом гуакамоле;
- порізаною індичкою та помідорами;
- білими бобами та редискою;
- салатом з тунцем та селерою;
- подрібненим авокадо та яйцем;
- помідором, моцарелою та базиліком.
Можливо, вас зацікавить:
- Чому ранкова піца іноді краще, ніж солодкі снекові сніданки. Пояснює дієтолог
- Не їсти на ніч і уникати вуглеводів: 7 найбільш поширених міфів про дієти
- Їжте більше та втрачайте вагу: дієта, яку радять вчені
- 5 порад МОЗ, як обрати ефективну та безпечну дієту
- Кава допомагає схуднути – дієтологи
- Instagram дня: дієтолог порадив жінці ці три речі, й вона втратила 68 кілограмів
- 9 способів втратити вагу без дієт – поради експерта з харчування
- Безжирова дієта на 13% збільшує шанси передчасної смерті – вчені