Вчені успішно тестували ліки від раку. Вони проникають в пухлину

— 13 лютого 2019, 14:06

Нові ліки вміють впливати на пухлини, які вже адаптувалися до стандартних методів лікування.

Вчені Британського Інституту дослідження раку називають свою розробку "троянським конем".

Так виглядають клитини раку шийки матки. Його новий препарат також може лікувати. Фото Wikimedia

Вона здатна допомогти подолати аж шість типів онкології.

Новий препарат зветься тісотумаб ведотін (tisotumab vedotin, скорочено TV). Це токсичний засіб, який прикріплений до хвостової ділянки антитіла.

Антитіло в організмі хворого шукає тромбопластин (білок, який скупчується біля пухлини) і завдяки ньому проникає в пухлину. Вже там вивільнюється токсична речовина і вбиває ракові клітини зсередини.

Спочатку лікарі щоб визначити потрібне дозування та оцінити безпечність ліків набрали 27 добровольців, але потім збільшили кількість пацієнтів ще на 120.

Позитивні зміни помітили у понад чверті пацієнтів з раком сечового міхура та шийки матки, і майже у 15% з пухлинами в легенях чи яєчниках.

Більшість пацієнтів мали прогресуючий рак, на який стандартні методи лікування вже не діяли.

"Найдивовижніше у цих ліках те, що механізм дії абсолютно новий – він діє як троянський кінь, щоб проникнути в ракові клітини і вбити їх зсередини.

Наші ранні дослідження показують, що у ліків є потенціал для лікування великої кількості різних типів раку, і особливо деяких з тих, які мають дуже низький рівень виживання", – каже професор Йоган де Боно, один із дослідників, які працювали над проектом.

Науковці кажуть, після ліків пухлини у добровольців або переставали рости, або зменшувалися у розмірах.

Є у препарату і побічні ефекти – як от швидка втомлюваність, нудота, кровотеча з носа або проблеми з зором. Останні вдалося зменшити, скоротивши дозування препарату.

Результати настільки позитивні, що вчені одразу перейшли до другої фази випробувань.

ВВС зазначає, на питання, коли ліки стануть доступними для звичайних пацієнтів, професор де Боно відповів: "Років через п'ять – можливо, й раніше".

Вас також може зацікавити:

Ми не хочемо втрачати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я.

Реклама:

Головне сьогодні