Як утримувати вологість у приміщенні та не “засохнути”. Пояснює Супрун

— 21 лютого 2019, 10:05

Відчуття "пересушення" – це не лише проблема літньої пори року. Коли ми довго перебуваємо у закритому приміщенні, ми можемо відчувати такі неприємні симптоми як:

  • Відчуття дискомфорту в носі, закладеність носу.
  • Втому та біль в очах.
  • Порушення сну, особливо у маленьких дітей.

Як відновити водний баланс та досягти оптимального рівня вологості повітря пояснює на своїй сторінці на Facebook в.о. міністра з охорони здоров’я Уляна Супрун.

Фото: yocamon/Depositphotos

Про важливість вологи та водного балансу

Достатня кількість води щодня допомагає подолати хронічну втому, стрес, покращує роботу мозку та всього організму. Чому важливо пити воду, можна почитати тут.

До того ж, частники бруду та пилу довше зависають у сухому повітрі та можуть бути додатковими подразниками та носіями бактерій та вірусів.

Вологість у приміщенні можна підтримувати в різний спосіб. Найлегше це робити за допомогою спеціального пристрою – зволожувача.

Ми не маємо специфічних рецепторів, щоб виміряти чи відчути вологість, тому для того, щоб зрозуміти, чи достатня вологість у приміщенні використовуйте гігрометр.

Оптимальний рівень вологості у приміщенні – 40-60%. Вищий рівень може викликати появу грибків. Нижчий – вищезгадані симптоми.

Що варто знати про зволожувачі повітря

Якщо ви вирішили придбати зволожувач, то обирайте той, який легко очищувати. Несвоєчасне очищення може спричинити такі проблеми:

  • Бруду та мікробам легше потрапити у легені.
    Якщо не очищувати зволожувач, це може стати причиною виникнення ряду проблем з диханням, зокрема запалення та появи симптомів, схожих на застуду. Очищуйте зволожувач щонайменше кожні три дні. Але бажано – щодня.
  • Жорстка вода може бути джерелом мінерального пилу.
    Мінеральний осад із води, яку ми туди наливаємо накопичується у зволожувачі та далі поширюється в повітря. Він також може уражувати дихальну систему та спричинювати серйозні проблеми, особливо у немовлят та дітей. Також при тривалому використанні зволожувача навіть на поверхнях у приміщенні може з’являтися білуватий наліт.
    Тому наливати у зволожувач потрібно лише чисту, бажано, дистильовану воду.
  • Додаткові дезінфекційні засоби та ароматичні речовини підвищують ризик алергій.

Особливо це стосується ультразвукових зволожувачів. Рідина у них розбивається на нанорозмірні частинки, які проникають глибоко у легені. Це не лише підвищує ризик алергії, але й призводить і до більш серйозних наслідків. Наприклад, через дезінфектанти у зволожувачах було зафіксовано кілька десятків летальних випадків ураження легень. Під час використання зволожувача ретельно дотримуйтесь інструкції, регулярно його очищуйте, використовуйте дистильовану воду без використання додаткових засобів дезінфекції чи ароматизації.

Не лише низька вологість може бути причиною відчуття сухості чи подразнення. Це може бути через пилове та хімічне забруднення повітря, знижену концентрацію кисню чи навіть через побічну дію ліків. В будь-якому разі, це привід проконсультуватись зі своїм сімейним лікарем.

А загалом — пийте достатньо води, частіше робіть вологе прибирання, провітрюйте приміщення та заводьте кімнатні рослини. Це зробить ваше перебування в приміщенні взимку комфортнішим та безпечнішим.

Що робити, щоб не "засохнути" докладно розповів науково-популярний сайт Мікроб і я.

Вас також може зацікавити:

Ми не хочемо втрачати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я.

Реклама:

Головне сьогодні