«30 смертей від кору – це факт»: Супрун пояснює, як маніпулюють нещасними випадками після вакцинації

— 22 лютого 2019, 14:28

Чи шкідлива вакцинація? Чи може вона призвести до смерті?

Статистичні дані мільйонів людей, які науковці збирали після вакцинації, свідчать – вакцини не вбивають. Вакцини зберігають життя.

Про це пише на своїй Facebook сторінці відсторонена в.о. міністра з охорони здоров’я Уляна Супрун.

Фото: perig76/Depositphotos

Коли антивакцинатори поширюють хибну інформацію, вони не аналізують дані. Щоб робити висновок про смерть чи хворобу після щеплення, слід зафіксувати та дослідити всі випадки.

У США є база даних "ускладнень" щеплень – Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS). Слово "ускладнення" взято в лапки, тому що система збирає данні про будь-які події, які трапились після вакцинації.

Кількість зареєстрованих випадків несприятливих подій після вакцинації антивакцинаторами трактується як кількість "ускладнень" та смертей. І цим часто маніпулюють.

Аналіз повідомлень в VAERS не виявив жодного причинно-наслідкового зв’язку між вакцинами та смертями або хворобами, що були зафіксовані після проведення щеплень.

Найважливіше, що варто усвідомити: ПІСЛЯ щеплення не означає ВНАСЛІДОК щеплення.

Які хвороби та смерті після вакцинації траплялись протягом 70 років і чому?

  1. Вакцини не відразу створили ідеальними. Перші вакцини справді могли давати небезпечні наслідки.

Були випадки, коли низку зареєстрованих вакцин вилучали з обігу. Наприклад, поліовакцину Солка замінили на більш безпечну та сучасну.

Необхідність існування та вдосконалення вакцин було продиктовано дуже небезпечними хворобами. Передові технології та запровадження так званих стандартів належної виробничої практики (Good Manufacturing Practice, GMP) належної практики дистрибуції практик поширення (Good Distribution Practices, GDP), процедура прекваліфікації ВООЗ тощо, зробили вакцини максимально безпечними для здоров’я та життя.

  1. Хибні висновки. Іноді вакцини вилучали з обігу через невиправдану пересторогу.

Так трапилось в Японії. Ця країна запровадила у себе вакцину проти кору паротиту та краснухи у 1989 році. А у 1993 – вилучила її з обігу через випадки серозного менінгіту після вакцинації.

Після 1993 року серозний менінгіт відмічався 1,24% нещеплених людей, і в 0,05% щеплених. Це свідчить про те, що менінгіт ставався і без вакцинації і, навіть, рідше був серед щеплених.

На той час у вакцині застосовувався вірус епідпаротиту штаму Uber, який в рідких випадках дійсно міг спричинити серозний менінгіт. Але закінчувались такі випадки повним одужанням. На відміну, від наслідків свинки, які могли лишитись на все життя.

Наразі в Японії, як і в Україні, наприклад, використовують вакцини проти кору, що містять вірус штаму Jeryl Lynn.

Зараз Японії наполегливо радять вакцинуватись від кору, паротиту та краснухи, хоча це й досі не обов’язково.

Інший приклад – ротавірусна вакцина. У США перша ротавірусна вакцина спричинила випадки інвагінації (завороту) кишківника і її вилучили з обігу. Нині в США зареєстровані інші вакцини. В період з 2006 по 2012 роки сталося два смертельних випадки інвагінації кишківника не пов’язаних з вакцинацією.

Також, ця вакцина знижує ризик захворіти на діабет першого типу.

  1. Вразливість немовлят не зумовлена вакцинацією.

На жаль, перші два роки життя, діти мають вищі ризики померти через цілу низку факторів: синдром раптової дитячої смерті, вроджені хвороби, нещасні випадки (наприклад, коли мама своїм тілом у сні придушує дитину).

Діти, народжені з малою вагою та діти, які погано її набирають, в перші два роки життя помирають частіше, ніж діти з нормальною вагою тіла.

  1. Анафілактичний шок. Це миттєва гіперчутлива реакція імунної системи, яка може бути фатальною. Вона розвивається упродовж хвилин після введення вакцини.

Саме тому в кабінетах щеплень напоготові є адреналін (епінефрин) та інші лікарські засоби: якщо їх вчасно ввести, то людину буде врятовано.

Шанси виникнення такої тяжкої алергічної реакції – анафілаксії, складають 1-2 на 1 000 000 вакцинацій дорослих і дітей.

Дослідження понад семи мільйонів випадків вакцинації у США виявило 5 випадків анафілаксії після щеплення. Жоден із них не був смертельним.

Відмова від вакцинації не захистить від анафілаксії. Анафілактичний шок може трапитись через прийом ліків або через їжу. І часто трапляється при укусах комах.

  1. Імунодефіцит. Після щеплень від кору в США померло шестеро осіб, всі із різними випадками імунодефіцитних станів, в тому числі через тривале лікування кортикостероїдами.

Самі по собі імунодефіцити є загрозою для життя і роблять вас чутливими до тяжкого перебігу інфекцій. Він може бути вродженим або набутим. Наприклад, виникнути внаслідок хіміотерапії.

  1. Синдром Гієна-Барре (Guillain-Barré). Це рідкісна патологія, коли власна імунна система пошкоджує свою ж нервову систему. При цьому уражаються так звані периферійні нерви.

Більшість людей із цим синдромом видужують, але 5% помирають від паралічу чи зупинки дихання, якщо не отримують адекватної допомоги.

Факторами ризику цього синдрому – бактеріальні та вірусні інфекції, особливо інфекційна діарея (кампілобактеріоз) та інфекції дихальних шляхів (наприклад, ГРВІ).

Чи є зв’язок між щепленнями та розвитком синдрому Гієна-Барре? Є дані, що вакцинація збільшує цей шанс до 2 на 1 000 000 вакцинацій. Є дані, що навпаки – запобігає чи просто не має впливу. Але вакцини захищають від інфекцій, що в сотні-тисячі разів перебігають частіше з ускладненнями або спричинюють смерть.

  1. Синкопа (знепритомнення). Деякі люди реагують на ін’єкцію раптовим падінням тиску (синкопе) і втрачають свідомість.

Це не обов’язково може бути через вакцинацію. Пресинкопе чи синкопе відмічаються в 15% підлітків, яким вперше робили вакцину проти папіломавірусу людини.

На жаль, є випадок смерті через травму голови після вакцинації від гепатиту В. Щоб запобігти падінню від втрати свідомості, вакцинація повинна проводитись людині, що сидить. Також варто деякий час посидіти після щеплення.

  1. Аутоімунний/запальний синдром, викликаний ад’ювантами або синдром Шонфельда.

До складу вакцин входять речовини, що підсилюють імунну відповідь на вакцини – ад’юванти. В генетично схильних людей із родинною історією аутоімунних хвороби ад’юванти можуть викликати хронічну втому, синдром подразненого кишківника та слабкість та навіть смерть.

Синдром Шонфельда пов’язують із вакцинами проти вірусу папіломи людини та грипу. Але слід розуміти, що річ не в самих вакцинах, а в індивідуальній чутливості йці випадки вкрай рідкі. Зв’язок між цим синдромом та вакцинацією – не доведений.

В Україні всі несприятливі реакції після щеплень ретельно відстежуються.

Протягом 30 днів після вакцинації кожен випадок реакцій, який не входить в очікувані для цієї вакцини, обов’язково фіксується лікарем.

Інформація про цей випадок передається до лабораторних центрів на національному рівні, де досліджується взаємозв'язок між ним і вакциною.

"30 смертей від кору – це факт. Жодного випадку смерті від вакцин в Україні не було зафіксовано за весь період незалежності. Це теж факт", – підсумувала Супрун.

Вас також може зацікавити:

Ми не хочемо втрачати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні