Мікрохвильовка: користь чи шкода. Пояснює Супрун

— 27 лютого 2019, 11:33

Мікрохвильові печі роблять їжу шкідливою, випромінюють радіацію та викликають рак. Це лише частина міфів, які існують навколо цього пристрою.

Ще один з них – після нагрівання в мікрохвильовці їжа стає менш поживною.

Очільниця Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook розповіла, чи справді це так і коли користування мікрохвильовою піччю точно може зашкодити здоров'ю.

Багато корисних речовин руйнуються під час теплового впливу. Найбільш теплочутливими є водорозчинні вітаміни, такі як фолієва кислота, вітаміни В і С, які є в овочах. Саме тому важливо зважати на їхній спосіб приготування.

Мікрохвильова піч чи варіння: що краще

В одному з досліджень вимірювали кількість зруйнованого вітаміну С під час різного впливу тепла: варіння, готування на пару та в мікрохвильовці.

Найбільш ефективним методом для збереження вітаміну виявилось пароваріння – руйнувалась лише десята частина. Під час готування в мікрохвильовці – приблизно чверть, найбільше внаслідок варіння – майже половина.

В інших випадках також було підтверджено, що готування в мікрохвильовці краще зберігає водорозчинні вітаміни. До прикладу, в шпинаті зберігається більше фолієвої кислоти під час готування в мікрохвильовці, аніж просто на плиті.

Краще навіть у мікрохвильовці готувати їжу з невеликою кількістю води. Фото grzymkiewicz/Depositphotos

Коли йдеться про овочі, додавання води під час готування може значно прискорити втрату поживних речовин.

Наприклад, броколі, приготовані в мікрохвильовці у воді, втрачають велику кількість антиоксидантів (від 74% до 97%). Водночас це впливає і на смакові якості.

Готування на пару чи з малою кількістю води, навпаки, зберігає поживні речовини.

В деяких випадках готування не лише зберігає, а й сприяє кращому засвоєнню поживних речовин. До прикладу, лікопену в помідорах та каротиноїдів у моркві.

Але в цілому працює правило – що менше їжа піддається нагріванню, то більше поживних речовин вона зберігає. Мікрохвильова піч також краща за варіння тим, що вітаміни не виварюються у воду, а саме приготування займає менше часу, що також сприяє їхньому збереженню.

Мікрохвильовка і пластиковий посуд

А ось щодо готування або розігрівання їжі в пластиковому посуді в мікрохвильовці – ситуація виглядає інакше. Деякі хімічні речовини можуть потрапляти в їжу під час нагрівання.

Науковці звертають особливу увагу на два компоненти, які часто наявні в пластику – фталати і бісфенол-А (BPA). Перші додають для отримання прозорого та твердого пластику, другі — щоби зробити пластик м‘яким і гнучким.

Ці речовин пов‘язують з порушеннями роботи ендокринної системи через їх здатність впливати на рівень гормонів – естрогену і тестостерону.

Дослідження останніх років показали, що BPA пов’язане з безпліддям, ожирінням, діабетом і репродуктивними проблемами. Зокрема деякі дослідження вказують, що ця речовина збільшує ризики передчасного народженн. Через ці докази в 2012 році FDA (Управління продовольства і медикаментів в США) заборонило використання цього компоненту в дитячих пляшечках та чашках.

Тому слід бути дуже уважним до посуду, особливо, якщо ви часто користуєтеся мікрохвильовкою.

Коли готуєте чи розігріваєте їжу в мікрохвильовій печі – зверніть увагу на наступні правила:
  • Краще використовуйте скляний чи керамічний посуд.
  • Якщо користуєтесь пластиком для розігрівання чи вже підігрітої їжі – використовуйте лише призначений для цього пластмасовий посуд. Зазвичай на ньому є відповідне маркування.
  • Якщо такий посуд має пошкодження – не варто його використовувати. Це стосується старих, подряпаних чи тріснутих контейнерів. В них не тільки не варто розірівати їжу, а й просто залишати гарячу.
  • Ніколи не нагрівайте та не зберігайте продукти в пластикових контейнерах, які не призначені для харчових продуктів.

Вас також може зацікавити:

Ми не хочемо втрачати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я.

Реклама:

Головне сьогодні